Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri regionale influenţate de criza din Japonia

La alegerile de dumincă pentru landtag-ul (parlamentul) landului federal est-german Sachsen-Anhalt creştin-democraţii au ieşit pe primul loc, pe locul doi se situează post-comuniştii, urmaţi de social-democraţi şi ecologişti. Extremiştii de dreapta n-au depăşit pragul de 5 la sută. Şocul dezastrului nuclear din Japonia a influenţat şi scrutinul de ieri, considerat un preludiu la alegerile de săptămîna viitoare din landurile vestice, Baden Württemberg şi Renania Palatinat.

Intervenţia militară din Libia şi evoluţia situaţiei din centralele nucleare avariate din Japonia au eclipsat oarecum alegerile de ieri pentru parlamentul landului est-german din Sachsen Anhalt (Saxonia Anhaltină). Dar tocmai accidentul nuclear a mobilizat pe foarte mulţi alegători care s-au prezentat la urne, votîndu-i pe ecologişti. Profitînd de dezbaterile legate de renunţarea folosirii energiei atomo-electrice, ecologiştii au reintrat în parlamentul regional din Magdeburg (capitala landului Saxonia Anhaltină), fiind consideraţi adevăraţii cîştigători ai scrutinului. La ultimele alegeri, ecologiştii nu depăşiseră pragul de 5 la sută. De data aceasta au obţinut 7,1 la sută din totalul voturilor exprimate.

Deşi au înregistrat o uşoară pierdere faţă de ultimele alegeri, cu 32,5 procente, creştin-democraţii (CDU) au obţinut majoritatea voturilor. În pofida uşoarei scăderi, secretarul general al partidului a salutat acest rezultat, exprimîndu-se prudent optimist că duminica viitoare formaţiunea sa va ieşi tot pe primul loc în cele două landuri occidentale, Baden Württemberg şi Renania Palatinat, unde, de asemenea, vor avea loc alegeri parlamentare regionale.

Totuşi creştin-democraţii nu şi-au putut ascunde dezamăgirea că liberalii n-au intrat în parlament. Pentru guvernul federal acest fapt este mai mult decît un semnal de alarmă, deoarece votul de ieri confirmă scăderea simpatiilor pentru partenerul de coaliţie al actualului executiv, precum a subliniat şi Frank-Walter Steinmeier, preşedintele grupului parlamentar social-democrat din Bundestag.

Potrivit sondajelor, scenariul s-ar putea repeta duminica viitoare. Creştin-democraţii din Saxonia Anhaltină sunt acum în căutarea unui partener pentru a forma o coaliţie de guvernămînt. Singurii care intră în acest calcul sunt social-democraţii, pentru care au votat 21,5 la sută. Social-democraţii au anunţat că nu vor încheia o alianţă cu post-comuniştii din aşa numitul Partid al Stîngii (Die Linke) care a obţinut 23,7 la sută din voturi, devenind cea de-a doua forţă politică în acest land răsăritean.

Din punct de vedere strict aritmetic, social-democraţii ar putea forma împreună cu ecologiştii şi post-comuniştii o coaliţie. Post-comuniştii, însă, aspiră la conducerea guvernului, refuzînd ca social-democraţii să ocupe postul primului ministru în guvernul de la Magdeburg. 

Comentatorii politici au salutat la unison eşecul extremiştilor de dreapta din aşa zisul Partid Naţional-Democrat din Germania (NPD). În ciuda profeţiilor exprimate de sondajele publicate în preajma alegerilor, extremiştii au rămas sub pragul de 5 la sută şi ca atare nu vor fi prezenţi în Parlament.