Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri Rusia: CE cere rezolvarea lacunelor de la alegeri

putin.jpg

Alegeri Rusia: CE cere rezolvarea lacunelor de la alegeri. REUTERS/Denis Sinyakov

Comisia Europeană încurajează Rusia să rezolve 'lacunele' semnalate de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) la alegerile prezidenţiale. UE este încrezătoare că preşedintele Rusiei este pregătit să poarte"un dialog deschis cu cetăţenii şi cu societatea civilă" – se arată în primul mesaj venit de la Bruxelles după scrutinul de duminică.

"Uniunea Europeană ia notă de rezultatele preliminare ale alegerilor prezidenţiale din Rusia. Oficiul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE  şi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) au monitorizat alegerile şi au identificat unele lacune, atât în pregătirea alegerilor, cât şi în timpul desfăşurării lor. Le împărtăşim evaluarea şi încurajăm Rusia să remedieze aceste lacune". Acesta e mesajul transmis de şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton printr-un purtător de cuvânt.

Uniunea Europeană aşteaptă 'să lucreze cu viitorul preşedinte şi viitorul guvern al Rusiei, sprijinind pe deplin agenda de modernizare' a acestei ţări, mai spune Catherine Ashton, amintind că "reformele economice şi politice sunt indispensabile pentru modernizarea Rusiei".

UE este încrezătoare că preşedintele Rusiei este pregătit să înainteze în această direcţie, printr-un dialog deschis cu cetăţenii şi cu societatea civilă" – se arată în primul mesaj venit de la Bruxelles după alegerile prezidenţiale din Rusia.

Trebuie spus însă că aceasta este doar o reacţie preliminară, urmând ca Executivul European să vină cu o declaraţie 'mai aprofundată' privind scrutinul prezidenţial din Rusia.

În continuare, Rusia este un partener strategic pentru Bruxelles, printre subiectele de politică externă de pe agenda parteneriatului Rusia-UE, se numără Siria, Orientul Mijlociu şi Iranul.

Observatorii OSCE la alegerile din Rusia au semnalat, într-un raport prezentat la Moscova, nereguli în numărarea voturilor, o campanie electorală în avantajul lui Vladimir Putin şi limitarea opţiunii alegătorilor prin îngrădirea înregistrării tuturor candidaţilor.

Andreea Orosz: Reacţii de la Bruxelles după alegerile din Rusia