Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri Ucraina: partidul la putere câştigă cele mai multe voturi

Partidul Regiunilor a obţinut 37% din voturi, la alegerile parlamentare din Ucraina. Formaţiunea preşedintelui Viktor Ianukovici este urmată de alianţa pro-Timoşenko (21%), potrivit rezultatelor parţiale anunţate de Comisia Electorală luni dimineaţă. Opoziţia s-a prezentat la urne fragilizată de faptul că fosta lideră a "Revoluţiei Portocalii", Iulia Timoşenko, este menţinută în închisoare.

Presa occidentală s-a întrebat, însă, în contextul acestor alegeri, dacă alegerile parlamentare din Ucraina n-ar putea fi o ocazie pentru punerea în libertate a opozantei ucrainene Iulia Timoşenko. Este exact întrebarea pe care i-a pus-o un ziarist de la Le Figaro prim-ministrului Mykola Azarov, care este şi preşedinte al Partidului Regiunilor. Demnitarul ucrainean a ţinut să explice însă pe larg, pentru publicul francez, de ce cazul Iuliei Timoşenko este mai complicat decât pare la prima vedere. "Iulia Timoşenko şi-a trădat ţara", afirmă Mikola Azarov, în interviul acordat ziarului francez.

În prezent, mai explică el, Ucraina plăteşte ruşilor 550 de dolari pe mia de metri cubi de gaz, în timp ce pe piaţă liberă aceeaşi cantitate de gaz se ridică uneori la 250 de dolari, iar Germania plăteşte mia de metri cubi de gaz numai 300 de dolari. Premierul ucrainean o acuză deci pe Iulia Timoşenko de faptul că ar fi semnat în 2009 cu Rusia un acord total defavorabil propriei sale ţări, un acord pe zece ani, prin care Ucraina se obligă să importe 50 de miliarde de metri cubi de gaz pe an. Or, spune Mykola Azarov, ori de câte ori Kievul încearcă să renegocieze acest contract, ruşii se opun şi reamintesc că există deja un acord cu Ucraina.

În interviul său, premierul ucrainean mai subliniază că Iulia Timoşenko ar fi semnat acest acord în 2009, în contextul alegerilor prezidenţiale care se apropiau, pentru a obţine eventualul sprijin al Moscovei şi al lui Putin. Detaliile referitoare la acordul semnat de Iulia Timoşenko au fost rareori evocate cu atâta claritate de un demnitar oficial ucrainean în presa franceză. Sigur, ele mai trebuie verificate, pentru că partea adversă, mai precis Iulia Timoşenko, colaboratorii ei precum şi Opoziţia continuă să afirme că fosta şefă a Guvernului şi fosta eroină a "Revoluţiei Portocalii" este de fapt persecutată politic.

Menţinerea în închisoare a Iuliei Timoşenko a provocat o gravă criză între Kiev şi Uniunea Europeană. De notat că ruşii au o soluţie "interesantă" pentru Ucraina: Moscova îi cere să intre într-o "uniune vamală" cu Rusia, ceea ce ar însemna reducerea preţului la gaz, doar 160 de dolari pe mia de metri cubi.

 
Trimisul special RFI şi TVR la Kiev, Liviu Iurea, despre alegerile parlamentare din Ucraina