Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegerile 2012, miza noii sesiuni parlamentare

Sesiunea parlamentară de toamnă-iarnă începe astăzi. Sistemul de vot, calendarul alegerilor şi modificarea Constituţiei reprezintă principala miză a următoarei perioade. Dacă alegerile locale vor avea loc sau nu împreună cu cele parlamentare, dacă se adoptă un vot uninominal necompensat, dacă şi până unde se modifică legea fundamentală – acestea sunt subiectele fierbinţi pe agenda toamnei.

Principalele momente în care puterea şi opoziţia se vor înfrunta în sesiunea ce începe luni sunt legate de modificarea sau adoptarea unor legi cu impact electoral: statutul aleşilor locali, legea privind organizarea referendumului, reducerea numărului de parlamentari şi modificarea sistemului de vot.

În tabăra democraţilor, priorităţile legislative încep cu adoptarea proiectul bugetului de stat până la finalul anului, cu un deficit de 3,2%. Urmează pe listă Legea asistenţei sociale, modificarea Constituţiei şi reforma în Sănătate şi Justiţie. Cât priveşte partenerii de coaliţie, UDMR este preocupat de proiectul Statutului minorităţilor naţionale, în timp ce UNPR vizează măsuri privind impozitarea marilor averi.

Restanţele verii

Tot în această sesiune trebuie tranşată şi înfiinţarea unui Minister al Fondurilor Europene, ca şi iniţiativele de peste vară ale Guvernului: Codul ajutoarelor sociale, modificarea Strategiei naţionale anticorupţie şi modificarea statutului judecătorilor şi procurorilor. Spre finalul toamnei, Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale vor genera noi controverse între Putere şi Opoziţie, ţinând cont că fondurile destinate administraţiilor locale sunt esenţiale pentru anul electoral 2012.

Şi Legea Educaţiei urmează a fi analizată la Senat. Sunt posibile tensiuni între PDL şi UDMR, în condiţiile în care senatorii celor două partide nu au respectat întocmai înţelegerile de la nivelul liderilor. Statutul minorităţilor, amânat la vot în sesiunea precedentă, poate fi o altă cauză de conflict între democraţi şi UDMR.

Alte legi care au rămas restante din sesiunea trecută sunt Legea eutanasierii câinilor fără stăpân, Legea referendumului şi Legea de aplicare a Codului penal.

Cum, când, care şi de ce: Alegeri 2012

Marea miză a sesiunii parlamentare care începe luni este însă cea electorală. În următoarea perioadă, aleşii decid când şi mai ales cum votăm anul viitor. Dacă vorbim despre sistemul de vot actual, care lasă fără mandate câştigători pe drept ai alegerilor, e clar pentru toată lumea că acesta trebuie schimbat. Ce se doreşte? Fie un vot uninominal pur, cu unul sau două tururi de scrutin, fie un sistem mixt de tip german, adică jumătate din parlamentari aleşi prin vot uninominal pur, jumătate prin vot pe listă.

Uninominalul pur, dorit de USL şi Băsescu, este respins de UDMR. De ce? Un vot uninominal pur le-ar aduce mandate doar în zonele cu populaţie majoritar maghiară, în timp ce votul pe listă i-ar ajuta să colecteze mandate suplimentare din Ardeal, proporţional cu ponderea populaţiei maghiare.

Comasarea alegerilor, dorită deopotrivă de Putere şi Opoziţie, se va face, cel mai probabil, prin amânarea localelor. Electoratul ar avea astfel de ştampilat nu mai puţin de opt buletine de vot: două pentru parlamentare, unul cu candidaţi uninominali, unul cu liste şi patru pentru autorităţile locale (primar, consilii generale, judeţene şi preşedinţi ai consiliilor).

Cât priveşte numărul de aleşi în viitoarea legislatură, acesta va fi redus la 300. USL a depus proiectul de lege aferent. După referendumul din 2009, coaliţia de guvernare nici nu s-ar putea opune, iar o nouă modificare constituţională pe această temă este, practic, imposibilă până la alegeri. Actualul Legislativ nu poate revizui Constituţia, întrucât nu mai are legitimitate politică, unul dintre partidele care asigură majoritatea guvernamentală fiind format din parlamentari aleşi sub siglele PSD şi PNL.