Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegerile din Bulgaria vin cu majorări de pensii şi salarii

bag-money.png

Alegerile din Bulgaria vin cu majorări de pensii şi salarii

După o tradiție nescrisă valabilă încă din perioada comunistă, alegerile din Bulgaria sunt precedate de majorări de salarii și pensii. Viceprim-ministrul și ministru de finanțe Simeon Diankov a anunțat că ridicarea cu 7-10% a tuturor pensiilor în 2013 este sigură. În guvern sunt analizate mai multe variante. 

Corespondentul RFI la Sofia Petio Petkov

Cu șanse cele mai mari de realizare este cea, lansată personal de primul ministru Boiko Borisov - și anume -  majorarea pensiilor mari numai cu procentul inflației, iar celor mici – cu un procent mai mare. Propunerea va intra în parlament în prima zi după vacanța de vară. Vor fi majorate și ajutoarele sociale.

De menționat că majorarea promisă tot de vicepremierul Diankov în finele lui 2011 nu a avut loc. Din 1 aprilie a crescut cu 10 euro numai salariul minim iar din 1 iulie cu 20% salariile personalului din spitalele și secțiile de urgență.

În ultimii 3 ani pensiile și salariile au fost practic înghețate. În 2009 Borisov a primit drept zestre de la predecesorul socialist Serghei Stanișev o majorare preelectorală a pensiilor cu 20%. La vremea respectivă Borisov s-a plâns că trebuie să plătească o decizie preelectorală a predecesorului său care va lăsa bugetul fără bani.

În Bulgaria pensiile nu pot depăși echivalentul a 360 de euro. Așa zisul tavan al pensiilor nu există în nici-o altă țară din Uniunea europeană – cea de a doua exepție va putea deveni în curând Grecia.

Viceprim-ministrul Diankov a mai spus că proiectul de buget va fi introdus încă în lună septembrie în parlament și atunci se va ști cu cât va crește salariul minim – cel mai probabil pînă la 160 de euro.

Din confederația sindicală „Podkrepa” au cerut ca pensiile să fie majorate cu 25% până la ianuarie în două trepte iar salariul minim – pînă la 180 de euro, amenințând cu proteste sociale. Liderii celor două confederații sindicale au cerut să dezbată cu primul ministru posibilitățile de compensare a majorării prețurilor la energie electrică și la principalele produse alimentare.

Din Partidul socialist au avertizat că Borisov încearcă să „cumpere” alegerile din 2013. În cei trei ani de guvernare a partidului „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei” numărul șomerilor a crescut cu 450 000. Tot mai mulți bulgari pleacă în alte țări din Uniunea europeană pentru a-și întreține familiile.

Începând de 1 august la baza economiilor realizate salariile bugetarilor au crescut cu 20% iar cele în Ministerul de finanțe – cu 27%. O parte din economii au venit din concedierea a 150-200 de vameși fără studii superioare.

Fostul șef al vămilor Emil Dimitrov zis Revizoro a declarat că nu 200 ci jumătate din cei 4 000 de funcționari ai direcției care asigură 45% din veniturile bugetare au fost concediați în timp ce țigările de contrabandă au depășit 50% din vânzări.

El a mai spus că unul din membrii guvernului care î-și ține căinele amantei în cabinet și are interes financiar din transferul centralei vămilor la Russe – aluzie la viceprim-ministrul Diankov care a lansat ideia, este denumit de subalterni cele 3 milci – în argoul vameșilor bulgari o milcă  /nume de femeie/  înseamnă 1 milion de euro.