Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegerile de la CSM, sub semnul întrebării

justitie-ciocan-balanta.jpg

Decizia Curţii Constituţionale este defavorabilă CSM.

Curtea Constituţională a admis, marţi, 25 ianuarie, contestaţiile senatorilor PDL privind componenţa Consiliului Superior al Magistraturii. Democrat-liberalii au contestat validarea celor 11 membri ai CSM, pentru un mandat de şase ani.

Plenul Senatului a validat pe 22 decembrie 2010 lista celor 11 membri aleşi în Consiliul Superior al Magistraturii. Decizia a fost luată cu 64 de voturi pentru şi 60 împotrivă.

PDL a contestat faptul că trei membri ai CSM s-ar afla la al doilea mandat, lucru interzis de lege. E vorba de judecătorii Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu şi de procurorul Dan Chiujdea, aleşi în 2004 pentru un mandat de şase ani şi desemnaţi pentru un alt mandat la alegerile din 2010.

Senatorii PDL au mai contestat la Curtea Constituţională şi decizia prin care Camera Superioară a Parlamentului a decis numirea Corinei Dumitrescu şi a lui Victor Alistar ca reprezentanţi ai societăţii civile în CSM, pentru un mandat de şase ani.

Curtea Constituţională trebuia să ia în discuţie cele două sesizări pe data de 19 ianuarie, dar a amânat dezbaterea pentru ziua de 25 ianuarie.

CSM

Toni Greblă, senator PSD

AscultăDownload

CSM

Cristian Rădulescu, senator PDL

AscultăDownload

Consecinţele sunt deosebit de grave, spune preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Toni Greblă (PSD). El explică la RFI că urmare a deciziei Curţii Constituţionale, noul CSM trebuie să îşi depună mandatul, ceea ce va duce la un vid de putere, greu de acoperit, în condiţiile în care legea nu stipulează cum să se procedeze în astfel de situaţii. Un astfel de vid de putere va fi sancţionat de Bruxelles, crede Toni Greblă.

Preşedintele Comisiei Juridice a Senatului crede că o soluţie de compromis ar fi ca până la finalizarea noilor alegeri pentru conducerea CSM, aceasta să fie asigurată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

De partea sa, liderul grupului senatorilor PDL, Cristian Rădulescu spune că decizia Curţii Constituţionale aşează lucrurile pe un făgaş normal, pentru că alegerile în vederea desemnării conducerii CSM trebuie să fie corecte.

Liderul senatorilor PDL mai precizează că şansele ca viitorul raport de monitorizare al Comisiei Europene din vara acestui an să fie pozitiv vor creşte, dacă alegerile se vor desfăşura corect pentru desemnarea viitorului CSM.

CSM

Laura Ştefan, expert SAR

AscultăDownload

Până la publicarea motivaţiei pentru decizia Curţii, există două scenarii privind componenţa CSM, spune la RFI Laura Ştefan, expert în justiţie la Societatea Academică din România (SAR). O variantă e cea susţinută de unii parlamentari, adică reluarea alegerilor în CSM. Alta şi cea mai probabilă ar fi reluarea votului pentru aceeaşi listă, însă individual, pentru fiecare membru din conducerea Consiliului.

Situaţia de la CSM a fost criticată dur de euro-parlamentarul PDL, Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei. "Sunt la al doilea mandat, potrivit legii actuale, iar şmecheria pe care încearcă să o promoveze, invocând o lege care azi nu mai există şi care exista în 2004 sau la începutul lui 2005 nu ţine ! Dar din păcate, în Parlament, nu s-au verificat exact condiţiile de legalitate. Nu trebuia să constate decât că legea de astăzi, pe baza căreia se fac alegeri prevede doar un singur mandat. Şmecheria asta invocată de cei trei din CSM în propriul interes nu trece graniţele ţării ! Din păcate şi Senatul a pus un umăr foarte puternic la menţinerea lipsei de încredere în justiţia din România şi în CSM. E o victorie a lipsei de reformă, a ineficienţei, a menţinerii reţelelor de corupţie în justiţie şi în politic şi a fost o măsură împotriva populaţiei României, care vrea aceste reforme în justiţie", spunea Monica Macovei la RFI.