Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegerile din Franţa, în linie dreaptă. Francois Hollande este favorit

sarkozy-hollande.jpg

Nicolas Sarkozy şi François Hollande

Pregătirile pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Franţa sunt pe ultima sută de metri. Ultimele sondaje arată ca Nicolas Sarkozy a reuşit să mai reducă din avansul pe care îl avea contracandidatul său François Hollande. Cercetările de piaţă îl creditează pe cadidatul socialiştilor cu 52 la sută din intenţiile de vot. Nicolas Sarkozy ar urma să obţină restul sufragiilor, 48 la sută.

Ultimele sondaje difuzate vineri seară, în ultima zi a campaniei electorale din Franţa, îl plasează ca favorit pe Hollande. Sarkozy a câştigat, însă, trei procente în ultima săptămână şi unul în ultimele 24 de ore în bătălia cu Hollande, spun specialiştii, aşa că orice este posibil.

Candidatul socialiştilor s-a arătat încrezător în victorie, în timp ce preşedintele în funcţie al Franţei, Nicolas Sarkozy, le-a promis alegătorilor "o mare supriză" în scrutinul de duminică, îndemnându-i să vină la urne pentru că "fiecare vot contează".

"Vreau să vă conving de un lucru, fiecare vot va conta: duminică, nu vă imaginaţi, dar totul va atârna de un fir", le-a spus Sarkozy alegătorilor în localitatea Sables d'Olonne (vest).

Urnele se deschid duminică dimineaţă în Franţa. Votul a inceput, însă, încă de sambata pentru francezii care locuiesc în SUA, cu primele birouri deschise la 10:00 GMT la Saint-Pierre si Miquelon, in Canada.

În total, 46 milioane de votanţi sunt aşteptaţi la urne pentru a decide duminica cine va fi urmatorul presedinte al Frantei.