Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


După alegerile din Grecia, continuă îngijorările pentru Spania

grecia.jpg

După alegerile din Grecia, continuă îngijorările pentru Spania

Luni la Bruxelles nu era euforia la care ne-am fi aşteptat în urmae rezultatelor venite de la Atena. Aici domnea mai degrabă seriozitatea.  Încă de duminică seara, presedintele Comisiei Europene si cel al UE reactionau prin comunicat de presa comun pentru a incuraja Grecia pe calea reformelor.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Cei doi, José Manuel Barroso si Herman Van Rompuy, aminteau ca UE este gata sa-i sustina mai departe pe greci si spuneau ca sint constienti de eforturile deja facute. Ca si Presedintele eurogrupului Jean-Claude Juncker, si ei spuneau ca singura modalitate de iesire din criza este austeritatea bugetara.

Formarea rapida a unui guvern pro euro este acum ceruta.

Flexibilitate in privinta Greciei?

O reuniune a ministrilor de finante ai zonei euro joi 21 iunie la Luxembourg va fi insa hotarâtoare pentru finantele Greciei.

Ministrii ar putea decide o mai mare flexibilitate in calendarul grec de reforme, este in tot cazul ceea ce spera Atena.

Un compromis ar putea acorda Greciei pâna in 2016, in loc de 2014 timpul necesar pentru curatarea finantelor publice.

Dar europenii asteapta mai intâi o expertiza efectuata la Atena de asa numita troika formata din experti europeni si cei ai FMI.

Ei trebuie sa dea o unda verde unui nou plan pentru Grecia, posibil si daca Germania arata pâna la capat flexibilitatea a caror semne au fost timid intrezarite in ultimele doua zile.

Dar europenii nu uita ca in ultimii doi ani si jumatate un ajutor masiv a fost acordat Greciei. Doua imprumuturi de 110 si respectiv 130 de miliarde de euro  au fost aprobate iar tarii i s-au sters 107 miliarde din datoria sa colosala.

Per total, 347 de miliarde de euro este suma acordata astfel Atenei, echilvalentul a o data si jumatate PIB al tarii.   

Si in tot acest timp, Spania...

Bursa de la Madrid a deschis in verde luni dimineata, dupa alegerile din Grecia dar tendinta a fost repede inversata. Explicatia ar fi un nou atac al investitorilor asupra economiilor fragile si asta cu toate ca amenintarea iesirii Greciei din zona euro a fost indepartata.

In cursul zilei, imprumuturile Spaniei ajunsesere la o dobânda de 7% pe pietele internationale, o valoare nemaintâlnita inca pentru o tara a zonei euro. O astfel de dobânda nu este suportabila pe termen lung si aici se adauga alte ingrijorari privind aceasta a patra economie a zonei euro.

Intre timp, Madrid asteapta banii promisi de UE pentru relansarea sectorului sau bancar. Daca europenii ii pot imprumuta pâna la 100 de miliarde cu o dobânda foarte joasa de 2 sau 3%, nu se stie inca de unde vor provenii banii.

Fondul European de securitate financiara, care afiseaza conditii vagi de imprumut ar putea fi cel privilegiat de piete fiindca ar fi acorda banii rapid. Aceasta solutie nu convine insa statelor membre UE intrucât le-ar afecta nivelul datoriilor lor.

Ele ar prefera ca Mecanismul European de Stabilitate sa fie cel implicat dar acesta nu are toate ratificarile necesare. Saptamâna trecuta Comisia Europeana a promis cao solutie va fi repede gasita.

In plus nu se stie inca care este suma de care bancile spaniole au nevoie. Un audit in acesta sens va fi gata in aceasta saptamâna.

Se vorbeste despre o suma intre 60 si 65 de miliarde de euro dar daca imprumutul va fi de 100 de miliarde,

  aceasta ar urca datoria Spaniei la 90% din PIB pâna la sfârsitul anului.