Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegerile parlamentare din Rusia, sub presiunea şi cenzura autorităţilor

rusia-putin-medvedev.jpg

Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev

Alegerile parlamentare sunt în desfăşurare în Rusia, unde 110 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne pentru a decide componenţa Dumei de Stat, camera inferioară a Adunării Federale a Rusiei, formată din 450 de deputaţi. Scrutinul este marcat de presiuni fără precedent exercitate de puterea reprezentată de partidul Rusia Unită, formaţiunea preşedintelui Dmitri Medvedev şi a premierului Vladimir Putin, aflată în scădere în sondaje.

Rusia Unită, care domină o scenă politică închisă de un deceniu, ar urma să piardă majoritatea de două treimi din Dumă, care îi permitea, în caz de necesitate, să amendeze Constituţia.

Potrivit ultimului sondaj al institutului independent Levada, partidul lui Vladimir Putin, a cărui listă este condusă de preşedintele Dmitri Medvedev, era creditat cu 56 la sută din intenţiile de vot în noiembrie, după ce a pierdut 12 puncte într-o lună.

În faţa acestei situaţii, autorităţile au încercat să mobilizeze alegătorii prin toate mijloacele, exercitând presiuni asupra administraţiei şi salariaţilor, potrivit opoziţiei şi mai multor organizaţii neguvernamentale.

"Salariatii sunt constrânşi să voteze sub supravegherea superiorilor", a acuzat un reprezentant al Rusiei Drepte, formaţiune de centru-stanga.

De asemenea, AFP scrie că cel puţin cinci site-uri de Internet independente din Rusia erau inaccesibile duminică dumineaţă. Ele au fost victime ale atacurilor informatice menite să împiedice dezvăluirea eventualelor fraude din procesul electoral. Organizaţia neguvernamentală Golos şi site-ul interactiv Carta fraudelor sunt de asemenea inoperabile.

 

 

Cu cine se luptă Rusia Unită?

În afară de Rusia Unită, alte trei formaţiuni care fac parte din adunarea actuală - Partidul Comunist, Partidul Liberal-Democrat şi Rusia Dreaptă (centru-stânga) - ar urma să depăşească pragul minim de 7 la sută pentru a intra din nou în Dumă.

Partidul de opoziţie Iabloko, creditat cu 4 la sută din voturi, are puţine şanse să intre în Parlament.

În ceea ce priveşte partidul opoziţiei liberale Parnass, acesta a fost exclus de la scrutin şi a cerut, ca şi opoziţia radicală, boicotarea alegerilor sau votul nul, în semn de protest.

Pentru a împiedica orice reuniune de contestare, mişcarea de tineret pro-Kremlin Naşi (Ai Noştri) a anunţat că va strânge până la 15.000 de militanţi în centrul Moscovei în momentul alegerilor legislative pentru a "neutraliza" orice acţiune de contestare a scrutinului.