Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegerile prezidenţiale, în plină desfăşurare în Franţa

sarkozy-hollande-2.jpg

François Hollande şi Nicolas Sarkozy

46 de milioane de francezi sunt chemati duminică la urne pentru a-i departaja pe finaliştii scrutinului prezidenţial : socialistul François Hollande şi preşedintele-candidat Nicolas Sarkozy. Interesul manifestat de votanţi este, ca şi în primul tur, peste aşteptări: 30,66 la sută dintre alegătorii francezi se prezentaseră la urne până la ora 13.00, cu un procent şi jumătate mai mult faţă de participarea din primul tur. Relatează de la Paris Vasile Damian.

In momentul în care în Franta sectiile de votare îsi deschideau portile la 8 dimineata, majoritatea celor aproape douà milioane de francezi care tràiesc în teritoriile de peste màri sau în stràinàtate votaserà déjà. In Hexagon, se poate vota pâna la 6 seara în provincie si pânà la opt în marile orase. Dupà închidearea acestor ultime sectii se vor afla si primele rezultate partiale.

Ultimele sondaje de opinie publicate vineri îl dàdeau pe socialistul François Hollande castigator, dar avansul sàu fatà de presedintele-candidat Nicolas Sarkozy se micsorase simtitor. Intrebarea care se pune astàzi este cum vor vota cele 6 milioane si jumàtate de simpatizanti ai extremei drepte. Marine Le Pen, ajunsà pe pozitia a treia dupà primul tur, nu le-a dat niciun consemn de vot, dar o mare parte se vor ralia candidaturii lui Sarkozy. Ce vor face cele 9 procente de alegàtori din primul tur ai centristului François Bayrou? Acesta din urmà a provocat un mini-seism politic anuntand joi cà personal va vota cu Hollande, dar nu a dat nici el consemn de vot sustinàtorilor sài.

In sfâsit, participarea, aproape de un record acum douà sàptàmâni – 80 la sutà prezentà la urne – va influenta si ea rezultatul final. Rezultatele partiale, autorizate sà fie publicate de abia la ora 20, vor fi fàrà îndoialà difuzate înainte de o serie de situri internet stràine si pe reteaua Twitter ca si la primul tur de scrutin. Riscul pentru contravenienti este o amendà de 75 de mii de euros.

De menţionat că ambii finalisti, socialistul François Hollande si presedintele-candidat Nicolas Sarkozy, au votat înainte de ora 12, primul în fieful sàu electoral din provincie, al doilea în compania sotiei sale Carla Bruni în arrondismentul 16 al capitalei franceze, cel în care este domiciliat cuplul prezidential.

Celalti fosti pretenedenti la sefia statului eliminati la primul tur, în particular candidatul comunistilor Jean-Luc Mélenchon, cel al Frontului national si centristul François Bayrou si-au exercitat si ei datoria civicà.