Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegerile regionale din Saxonia, Turingia şi Saarland

coresp-germania-31-august-alegerile-regionale-saxonia-20090831115121.jpg

Afiş electoral al liderului postcomunist, Oskar Lafontaine

La alegerile parlamentare din trei landuri federale germane, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a suferit pierderi însemnate. În pofida acestor pierderi, partidul doamnei Merkel rămâne cea mai puternică formaţiune politică. Faţă de alegerile precedente, creştin-democraţii au pierdut cele mai multe voturi în landul federal occidental, Saarland.

Pentru CDU au votat aproximativ 35 la sută din alegători. Deşi creştin-democraţii au anunţat că ar dori să formeze un Guvern de coaliţie cu liberalii, voturile nu vor ajunge. Liberalii au obţinut doar 9 procente.

În Saarland se conturează acum o coaliţie a partidelor de stânga. Adică, a social-democraţilor, postcomuniştilor şi ecologiştilor. Pentru postcomunişti au votat 21 la sută din electoratul Saarlandului.

La alegerile pentru parlamentul local din cele două landuri răsăritene, Saxonia şi Turingia, postcomuniştii au obţinut de-asemenea rezultate apreciabile. Singurul land în care creştin-democraţii împreună cu liberalii ating necesarul de 50 la sută este Saxonia. În parlamentul acestui land federal estic, însă, vor intra din nou şi extremiştii de dreapta - din aşa zisul Partid Naţional-Democrat din Germania (NPD). În celelalte două landuri, Turingia şi Saarland, extremiştii de dreapta nu au reuşit să depăşească pragul de 5 la sută.

Alegerile regionale sunt un test important pentru scrutinul de la sfârşitul lunii septembrie. Atunci, cetăţenii din toată ţara sunt chemaţi la urne să aleagă un nou parlament federal. Dacă scorul la nivel naţional va fi asemănător cu rezultatele regionale de ieri atunci creştin-democraţii vor trebuie să recurgă din nou la soluţia formării unei mari coaliţii guvernamentale.