
Politică
Alertă teroristă „iminentă” la Benghazi. Libia protestează
libia.jpg

Benghazi a fost nucleul de unde a pornit revolta ce l-a înlăturat de la putere pe colonelul Muammar Gaddafi. Acum pare că a devenit un paradis al teroriştilor. Violenţele au continuat şi după atentatul de la consulatul american, în care a fost ucis inclusiv ambasadorul american în Libia, Christopher Stevens. Marea Britanie, Germania, Olanda şi Australia au decis joi să-şi recheme toţi cetăţenii aflaţi în acest oraş libian. Motivul ţine de ameninţările lansate la adresa cetăţenilor occidentali şi pe care Londra le consideră „iminente”.
„În prezent, suntem la curent cu o ameninţare specifică şi iminentă contra occidentalilor din Benghazi şi cerem britanicilor aflaţi acolo să plece imediat”, a anunţat joi ministrul britanic al Afacerilor Externe.
Diplomaţia britanică a mai explicat că nu poate da detalii despre natura acestei ameninţări.
Dar, semn al faptului că este considerată o raţiune suficientă, Londra a cerut şi ambasadei sale de la Tripoli să ia legătura cu toţi britanicii din Benghazi şi să îi ajute la evacuare, notează „Le Point” şi AFP.
Cu informaţii de la aceeaşi sursă sau nu, Ministerul german de Externe a aplicat aceeaşi strategie şi a cerut nemţilor „să plece de urgenţă din oraş şi din regiune”.
„Informaţiile de care dispune guvernul federal arată că există riscuri concrete ce îi vizează pe cetăţenii occidentali din Benghazi”, se arată în nota publicată de guvernul german. Olanda, la rândul ei, îşi sfătuieşte cetăţenii să nu rămână în oraşul Benghazi. Şi Hexagonul le-a cerut francezilor să se abţină pentru moment să se ducă spre acest oraş.
Doar autorităţile australiene au ridicat puţin vălul deasupra acestui mister. „Există un risc de atentate şi represalii contra ţintelor occidentale din Libia” după intervenţia franceză din Mali, a precizat Ministerul de Externe de la Canberra. Şi Departamentul de Stat american a emis acelaşi avertisment şi a indicat că occidentalii pot fi şi victime ale răpirilor.
Deşi a fost punctul de start al revoltei contra lui Gaddafi, Benghazi a fost recent teatrul unor violenţe extreme – mai multe explozii şi un val de asasinate. Majoritatea i-au vizat pe diplomaţii străini. Violenţele au culminat pe 11 septembrie cu atacul în care au fost ucişi patru americani, printre care şi ambasadorul american din Libia. Apoi, pe 12 ianuarie a existat un atentat la viaţa consulului Italiei.
Avertismentele occidentale au crescut însă tensiunea noilor oficiali libieni. Ministrul de Interne adjunct Abdallah Massud consideră că nimic nu justifică alerta. „Putem admite că există probleme de securitate la Benghazi de mai multe luni. Dar nu există informaţii noi care să justifice reacţia Londrei”, spune oficialul libian.
„Dacă Marea Britanie se temea pentru cetăţenii ei, putea să şi-i retragă fără toată tevatura asta”, a mai explicat ministerul de Interne libian care consideră şi că atitudinea britanicilor a speriat şi alte cancelarii occidentale.
Guvernul de la Tripoli s-a plâns şi că nicio ţară nu a informat Libia despre intenţia de a-şi evacua cetăţenii. Ministerul de Interne a contactat ambasada Marii Britanii pentru a cere explicaţii. Nu le-a primit deocamdată.
Atentatele de la Benghazi sunt în general atribuite islamiştilor fundamentalişti, ce au fost reprimaţi de regimul Gaddafi. Însă în atacul de pe 11 septembrie contra consulatului au fost implicaţi membri ai Al-Qaida. Iar săptămâna aceasta, surse oficiale algeriene au precizat că în luarea de ostatici de la In Amenas au participat jihadişti ce au fost implicaţi şi în atacul de la Benghazi contra consulatului american. Tocmai din cauza a ceea ce s-a întâmplat în Algeria, Libia a decis să consolideze forţele de securitate de la exploatările sale de petrol, multe aflate în apropierea graniţei algeriene.