Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alexandr Lukaşenko şi-a arestat adversarii

lukasenko-alexandr-presedinte-belarus.jpg

Preşedintele bielorus, Alexandr Lukaşenko

Aproximativ şase sute de opozanţi, care au manifestat duminică împotriva realegerii preşedintelui bielorus, Aleksandr Lukaşenko au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea, se arată într-un comunicat al Poliţiei din Minsk.

Preşedintele Lukaşenko a afirmat luni seară că în urma manifestaţiilor au fost arestaţi 639 de opozanţi, pe care i-a calificat drept "vandali" şi cărora le-a promis că vor ajunge la închisoare.

Lukaşenko le reproşează faptul că au încercat să forţeze intrarea în clădirea care adăposteşte Guvernul şi Comisia Electorală Centrală. "Mai multe persoane au fost eliberate, minorii şi părinţii a cel puţin doi copii, cetăţenii străini, inclusiv jurnaliştii”, a declarat într-o conferinţă de presă comandantul Poliţiei din Minsk, generalul Leonid Farmaghei. 580 de opozanţi au fost totuşi condamnaţi, între care şi şapte din cei nouă candidaţi ai Opoziţiei. Ei au primit pedepse “administrative”, cuprinse între cinci şi 15 zile, însă pe măsură ce ancheta avansează, unele persoane vor putea fi condamnate penal, pentru “tulburări grave aduse ordinii publice”. Aici pedepsele vor fi mult mai mari, putând ajunge până la 15 ani de închisoare.

Preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko a respins criticile venite din Occident, cu privire la corectitudinea alegerilor prezidenţiale şi la intervenţia brutală a forţelor de ordine contra manifestanţilor Opozitiei. Preşedintele Belarusului, aflat de 16 ani la putere a obţinut aproape 80% din voturi, din primul tur de scrutin, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale.