Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alianţa PDL-UNPR, luată în calcul

acord-doi-oameni-isi-dau-mana.jpg

Vor da mâna PDL şi UNPR ?

Cezar Preda nu exclude o eventuală alianţă între PDL şi UNPR. Vice-preşedintele democrat-liberal spune însă la RFI că subiectul nu a fost discutat în partid. Ipoteza unei alianţe între cele două formaţiuni a fost avansată de liderul onorific al UNPR, Cristian Diaconescu.

Dacă în preajma alegerilor, se va concluziona că este "profitabilă" o alianţă cu UNPR, subiectul va fi abordat în PDL, spune Cezar Preda. "Ceea ce gândesc la ora actuală liderii UNPR se înscrie până la urmă într-o continuitate a colaborării actuale din coaliţia de guvernare. Noi nu am discutat în cadrul Partidului Democrat Liberal aşa ceva, nu am discutat despre o alianţă. UNPR-ul a fost şi este un aliat corect faţă de PDL şi s-a poziţionat ferm pentru reforma statului român. Dacă în preajma alegerilor care vor veni anul viitor se va concluziona că este corectă, fezabilă şi profitabilă o alianţă cu UNPR, vom discuta la partid. Până acum, noi nu am avut asemenea discuţii în Partidul Democrat Liberal, dar nu exclud o asemenea chestiune", declară vice-preşedintele PDL.

Uniunea Naţională pentru Progresul României ar merge pe mâna unei alianţe, în perspectiva alegerilor parlamentare din 2012. O dă de înţeles la RFI preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu. El spune că formaţiunea sa nu exclude "nici un fel de politici de alianţe".

Cristian Diaconescu gândeşte pragmatic : UNPR este o formaţiune mică şi s-ar descurca mai bine într-o alianţă, decât separat. "UNPR-ul, aşa cum şi-a propus să sprijine stabilitatea României, în mod categoric, într-o formulă de cooperare politică ar fi mult mai funcţional ca şi partid, pe acest palier", declară el.

El vede posibilă "aglutinarea" atât a Opoziţiei, cât şi a Puterii : "Cred că acest proces de aglutinare a Puterii şi a Opoziţiei, de constituire a două structuri puternice, faţă în faţă, pentru alegerile din 2012 ar fi un proces interesant şi necesar, pentru că ar clarifica ceva mai bine şi mesajele şi ar prezenta populaţiei două alternative cât se poate de coerente. Deci cred că dacă de partea Opoziţiei acest proces poate avea şi efecte benefice, în primul rând pentru sănătatea democratică a societăţii şi de partea Puterii un astfel de demers poate fi dus la bun sfârşit".

Cristian Diaconescu nu exclude nici o alianţă. "Sigur că nu excludem nici un fel de politici de alianţe, dar în orice caz, cred că este necesar şi util ca o astfel de politică să se facă în sensul de a fi sincer faţă de cetăţeni şi mai ales de a oferi perspective pe perioade medii şi lungi, tocmai pentru ca efectele unor măsuri de austeritate, luate la un moment dat să fie contrabalansate printr-un program de dezvoltare, pe care societatea l-ar înţelege şi l-ar accepta", explică el.

 
Cezar Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre alianţa cu UNPR