Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aliatul polonez al Republicii Moldova

Premierul polonez, Donald Tusk, aflat în vizită la Chişinău a declarat că Polonia va acorda tot sprijinul Republicii Moldova ca aceasta să-şi ducă la bun sfârşit reformele care le-a început acum doi ani. Donald Tusk a venit la invitaţia premierului moldovean, Vlad Filat, pentru a participa la Forumul economic Uniunea Europeană – Republica Moldova.

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac

Premierul polonez, Donald Tusk a declarat că una dintre priorităţile Poloniei pe durata preşedinţiei UE, pe care o va prelua pe 1 iulie va fi să sprijine ţările care "tratează la modul serios visul lor de integrare europeană", printre care şi Republica Moldova.

"Hotărârea de a adera la UE este arma dumneavoastră cea mai puternică, iar prin reforme puteţi demonstra că sunteţi consecvenţi în demersurile dumneavoastră", a spus Donald Tusk.

El a subliniat că pe durata preşedinţiei poloneze a UE, Varşovia va acorda tot sprijinul pentru soluţionarea acelor probleme pe care Republica Moldova nu le poate rezolva singură, cum ar fi conflictul transnistrean.

La rândul său, premierul moldovean, Vlad Filat a spus că reformele pe care şi le-a asumat Republica Moldova şi pe care este hotărâtă să le ducă la bun sfârşit trebuie în final să ofere Chişinăului asociere politică şi integrare economică în Uniunea Europeană.

Una dintre cele mai importante reforme pe care a început să le realizeze actuala putere ţine de domeniul justiţiei, întrucât fără un stat de drept nu poate exista o democraţie funcţională, a subliniat Vlad Filat. El a precizat că un alt set de reforme importante sunt cele din economie.

Primii paşi pe care urmează să-i întreprindem sunt integrarea în sistemul energetic şi cel al transporturilor aviatice din UE, a afirmat premierul moldovean.

Polonia este una dintre ţările la iniţiativa căreia Uniunea Europeană a lansat aşa-numitul Parteneriat Estic, un proiect destinat Ucrainei, Belarusului, Republicii Moldova, precum şi statelor transcauziene – Georgia, Armenia şi Azerbaidjan – care oferă perspectiva integrării economice şi energetice a acestor ţări în sistemul european.

Parteneriatul Estic mai prevede anumite facilităţi pentru cetăţenii celor şase ţări, inclusiv posibilitatea de a călători fără vize în UE, în cazul în care statele respective vor aplica reformele cu succes.

 
Chişinău, Corneliu Rusnac