Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alina Mungiu Pippidi: Decizia în cazul Năstase este cât se poate de aşteptată

Omul care are putere nu e mai tare decât legea”. Iată semnalul pe care îl transmite justiţia din România, după decizia instanţei supreme de a-l condamna definitiv pe Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare în dosarul Trofeul Calităţii. Declaraţia a fost făcută la RFI de preşedintele fondator al Societăţii Academice din România, Alina Mungiu Pippidi.

În opinia Alinei Mungiu Pippidi, ”decizia este cât se poate de aşteptată. Deciziile astea se iau de la caz la caz. Dosarele nu sunt la fel, probatoriul nu e la fel, procurorii nu au putut peste tot să strângă acelaşi gen de dovezi. Ăsta era un caz foarte clar şi mi se părea greu de crezut că judecătorii se vor delimita de ce-au făcut colegii lor dinainte, când practic, judecau exact aceleaşi dovezi”.

Ca atare”, continuă Alina Mungiu Pippidi, ”ca şi în cazul incompatibilităţii lui Mircea Diaconu, de fapt, rezultatul într-o ţară normală ar fi fost înainte cunoscut. La noi domnea acest suspans, pentru că noi nu am fost ani de zile o ţară normală, pentru că noi totdeauna ne aşteptăm ca omul cu putere să fie mai tare decât legea”.

Condamnare Adrian Năstase

Laura Ştefan, Expert Forum

AscultăDownload

O victorie a justiţiei, care dovedeşte că ingerinţele politice nu o mai ating. O notă bună pentru România în perspectiva viitorului raport de ţară. Iată cum califică la RFI Laura Ştefan, expert pe probleme de justiţie la Expert Forum, condamnarea definitivă a lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii".

Fostul premier mai are două căi de atac, precizează la RFI unul dintre avocaţii săi, Lucian Bolcaş. Fostul parlamentar PRM mai spune că nu a mai întâlnit o asemenea sentinţă dată în lipsă de probe. Bolcas anunţă că acest caz va ajunge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Condamnare Adrian Năstase

Anca Năstase, în dialog cu Lucian Bolcaş, avocatul fostului premier

AscultăDownload

Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, miercuri, de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii". Fostul premier PSD era acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru preşedinţie.

Decizia în cazul Năstase a fost luată de completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Verdictul în dosarul "Trofeul calităţii" este definitiv şi urmează să fie pus în executare.

Pe 30 ianuarie 2012, fostul premier, Adrian Năstase, fusese condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către un complet de trei judecători al instanţei supreme, în acest dosar, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004.

 
Alina Mungiu Pippidi, intervievată de Anca Năstase, despre condamnarea lui Adrian Năstase la închisoare