Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alina Mungiu Pippidi la RFI: Legea sănătății devenea o problemă mai mare decât problemele pe care le avem de rezolvat în sine

alina-mungiu-pippidi.jpg

Alina Mungiu Pippidi: ”Sănătatea costă bani, dar și absența sănătății costă bani”

La finalul unei săptămâni de controverse pe tema noii Legi a Sănătății, președintele Traian Băsescu a cerut retragerea documentului, aflat până vineri în dezbatere publică. Ministerul a retras proiectul la scurt timp după discursul prezidențial. ”Cel mai bun lucru e ca legea să se retragă”, spune la RFI președintele Societății Academice Române, Alina Mungiu Pippidi: ”E foarte bine că s-a dat pagina înapoi, pentru că se ajunsese ca propunerea aceasta legislativă să fie o problemă mai mare decât problemele pe care le avem de rezolvat în sine”.

Discuțiile cu privire la conținutul legii au generat demisii și demiteri în ultimele zile. Disputa a culminat marți cu demisia lui Raed Arafat din funcția de subsecretar de stat pentru medicina de urgență. Șeful SMURD a renunțat la funcție după ce șeful statului i-a cerut să plece dacă nu e de acord cu actul normativ. Au urmat luări de poziție ale organizațiilor din sănătate și ale altor reprezentanți ai societății civile, care au criticat proiectul de lege. Totul a fost dublat de mitinguri de susținere a lui Raed Arafat.

La scurt timp după anunțul președintelui, ministrul Sănătății, Ladislau Ritli, a retras din dezbaterea publică proiectul de lege privind organizarea și funcționarea sistemului sanitar din România.

Traian Băsescu a explicat că solicită retragerea legii pentru că ”nimeni din sistem (de sănătate) nu vrea schimbarea acestuia”:

Aş mai face două observaţii. Una e legată de faptul că nimeni din sistem nu vrea schimbarea acestuia. Sau foarte puţini o vor, probabil medicii tineri sau medicii la mijloc de carieră. Deci spitalele nu vor schimbarea, medicii de familie nu vor schimbarea, sistemul de urgenţă nu vrea schimbarea sistemului medical. Binenţeles, înţeleg prin toate semnalele publice că şi o mare parte din public nu vrea schimbarea sistemului de sănătate”, a spus președintele.

Este cea de a treia declarație a președintelui în decurs de câteva zile pe această temă. În ceea ce privește argumentul lui Traian Băsescu, atât Colegiul Medicilor, Federația Medicilor de Familie, cât și asociațiile pacienților au susținut repetat că sunt de acord cu reformarea sistemului medical, dar au cerut o dezbatere reală pe acest subiect. FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană au cerut, de asemenea, reformarea sistemului și au criticat actuala formă a legii. Documentul a fost publicat între Crăciun și Anul Nou, abia la o săptămână după lansarea oficială în dezbatere publică.

Despre anunțul președintelui și controversele legate de reforma sănătății, Alina Mungiu Pippidi, președintele Societății Academice Române, consideră că soluția președintelui este corectă. Ea spune la RFI că legea nu are la bază ”nici un studiu de impact”, cu toate că propune ”schimbări radicale”.”Cel mai bun lucru e ca legea să se retragă”, spune președintele SAR.

În următoarea etapă, ”trebuie să hotărâm care sunt prioritățile acestei reforme, care sunt soluțiile alternative la fiecare dintre problemele pe care ne propunem să le rezolvăm, să socotim impactul fiecărei opțiuni și apoi vom face alegerile cele mai bune, după ce vom ști ce vrem să facem și unde vom avea și puțin consens. Nu poți să faci reforme contra tuturor... Ca să zic așa, președintele mai are câțiva ani de exercițiu și de mandat și nu este prea târziu pentru el să afle că a guverna nu înseamnă să faci ceea ce tu crezi că e bine - dar nu poate fi confirmat de nimeni - cu sila, poporului care te-a ales sau nu.

Deci e foarte bine că s-a dat pagina înapoi, pentru că se ajunsese ca propunerea aceasta legislativă să fie o problemă mai mare decât problemele pe care le avem de rezolvat în sine”, argumentează Alina Mungiu Pippidi.

Cât privește reducerea prin reformă a pierderilor din sistemul sanitar, cerută insistent de organismele internaționale, președintele SAR estimează că ”Situația devenea ironică: noi acum ne repezeam să privatizăm integral asigurările de sănătate, fără nici un studiu pilot, fără să fi încercat într-un județ, să vedem cum merge. Și acestea s-ar fi privatizat înaintea caselor RA-APPS, anunțate de ani de zile că vor fi scoase la vânzare, înaintea regiilor care pierd mult mai mult... deci intram într-un risc și un hazard enorm.

În acest moment, putem să o luăm de la zero și să gândim o reformă care să nu fie neapărat o tăiere de fonduri. Poate că o să implice o eficientizare, dar nu va fi o tăiere majoră de fonduri, pentru că pur și simplu nu se poate așa ceva la un sistem care e subfinanțat. (...) Sănătatea costă bani, dar și absența sănătății costă bani. Eu nici măcar nu pot să spun dacă această reformă economisea bani sau nu. Și nici autorii nu pot să spună. Deci toată discuția era absurdă”, conchide Alina Mungiu Pippidi.

 
Președintele SAR, Alina Mungiu Pippidi, intervievată de Andreea Orosz în emisiunea ”40 de minute”