Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Amatorii japonezi de sushi, perturbaţi de vulcanul islandez

Erupţia vulcanului islandez, urmată de norul care a paralizat traficul aerian în Europa a paralizat şi gastronomia niponă. Cel puţin parţial. 90% din somonul proaspăt, cumpărat de Japonia, pentru fabricarea celebrelor sushi şi sashimi este importat din Norvegia.

Erupţia vulcanului islandez, urmată de norul care a paralizat traficul aerian în Europa a paralizat şi gastronomia niponă. Cel puţin parţial.

90% din somonul proaspăt, cumpărat de Japonia, pentru fabricarea celebrelor sushi şi sashimi este importat din Norvegia.

În februarie, Japonia a importat o mie patru sute de tone de somon din Norvegia, o marfă estimată la opt milioane de euro, contra doar 150 de tone din alte ţări.

Mare parte din acest peste este transportată cu avionul şi cum traficul aerian este perturbat de erupţia vulcanului islandez, stocurile nipone s-au diminuat vertiginos.

În paralel cu o creştere a preţului cu 20%, principalii importatori din arhipelag sunt nevoiţi să găsească în prezent soluţii de schimb, în aşteptarea reluării livrărilor de somon norvegian.

S-a apelat, spre fericirea lui, la un crescător din Noua Zeelandă, care cu bucurie face faţă cât poate unei explozii a comenzilor.

Aici în Europa, însă, cel mai mare crescător de somon din lume - evident un norvegian - şi-a redus începând de luni drastic recoltele, din cauza imposibilităţii de a exporta spre Asia şi America de Nord, principalele pieţe de desfacere.

 
Vasile Damian, despre efectele norului de cenuşă asupra exporturilor de somon către Japonia.