Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ambasadorul Franţei la Bucureşti: Incertitudinea este duşmanul investitorilor

gustin-philippe-ambasador-franta.jpg

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, a declarat, sâmbătă, - în discursul susţinut la recepţia cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, la care au participat şi premierul Victor Ponta şi preşedintele interimar Crin Antonescu - că societăţile franceze care vizează dezvoltarea investiţiilor lor în România au nevoie de siguranţă în ceea ce priveşte viitorul, deoarece incertitudinea este duşmanul investitorilor. Declaraţia diplomatului francez vine în contextul scandalului politic din România iscat pe tema suspendării preşedintelui.

"Pentru a dezvolta relaţiile economice dintre ţările noastre, mie îmi revine, domnule prim-ministru, să apăr în faţa dumneavoastră şi a Guvernului dumneavoastră, interesele societăţilor franceze, fără a mă substitui lor. Doresc să vă mulţumesc cu acest prilej pentru atenţia pe care miniştrii dumneavoastră o acordă acestui subiect (...) Societăţile franceze vizează în general dezvoltarea investiţiilor lor în România. Pentru acest lucru, ele au nevoie de siguranţă în ceea ce priveşte viitorul, căci aşa cum bine ştiţi, incertitudinea este duşmanul investitorilor", a afirmat ambasadorul Philippe Gustin.

Ambasadorul francez a arătat că investitorii din ţara sa au nevoie şi de mână de lucru calificată şi "în acest sens regretă neconcordanţa care există între formările pe care le oferă sistemul educativ şi necesităţile reale ale pieţei de muncă".

Victor Ponta merge la Paris, dar nu înainte de referendum

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, că vizitele sale anunţate la Paris şi Berlin nu vor avea loc mai devreme de referendumul din 29 iulie.

"Până pe 29 iulie stăm acasă. Merg doar la Chişinău că avem nişte proiecte foarte importante de făcut. După 29 e posibil.", a declarat Ponta sâmbătă seara, la recepţia organizată de Ambasada franceză la Bucureşti, de Ziua Naţională a Franţei, el fiind întrebat de jurnalişti când va efectua vizitele anunţate la Paris şi Berlin.

Pe de altă parte, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, prezent şi el la recepţie, a declarat jurnaliştilor că nu ştie în acest moment despre o solicitare din partea premierului Ponta de a efectua o vizită la Berlin.

De asemenea, ministrul român al Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat şi el jurnaliştilor, cu ocazia evenimentului de la Ambasada Franţei, că vizitele lui Ponta la Paris şi Berlin au rămas pe agendă, însă "stabilirea unui orar este mai dificilă".

Premierul Victor Ponta a declarat pe 6 iulie, după votul din Parlament pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, că va avea o serie de vizite la Paris, Berlin şi la Bruxelles pentru a explica situaţia din România.