Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ambasadorul Franţei în România: Copiii romi trebuie să meargă la şcoală

ambasadorul-frantei-romania-copiii-romi-trebuie-mearga-scoala.jpg

Philippe Gustin, ambasadorul Franţei în România (aici în studioul RFI)

Într-un interviu pentru ziarul francez Le Progres, Philippe Gustin, ambasadorul Franţei în România,  face un apel pentru şcolarizarea copiilor romi. "Problema e că aceştia abandonează repede şcoala", spune el.

"Când romii vor înţelege că e mai bine să îşi trimită copiii la şcoală decât la muncă pe câmp sau la cerşit, atunci problema va fi rezolvată", spune Philippe Gustin. România oferă tuturor copiilor accesul la educaţie, "dar copiii romi abandonează foarte repede şcoala", afirmă ambasadorul.

În scurtul interviu din Le Progres, oficialul aminteşte şi discriminarea pozitivă pe care o face statul român, prin locurile rezervate pentru romi în colegii, licee şi universităţi. "Din păcate, aceste locuri sunt neocupate", afirmă ambasadorul, care vorbeşte şi despre progresele făcute de România şi Ungaria în privinţa minorităţilor: "Din punct de vedere juridic, romii nu sunt discriminaţi, dar e încă nevoie de schimbări în mentalitatea românilor în ceea ce îi priveşte".

În fine, referitor la romii care vin în Franţa, ambasadorul spune că ei o fac pentru a căuta o viaţă mai bună. Philippe Gustin dă de înţeles că e vorba despre un efort de durată, pentru a schimba condiţia lor. "Copiii trebuie să meargă la şcoală, iar familiile de romi să locuiască în condiţii mai bune. După aceea va fi mai uşor să îşi găsească de lucru", conchide ambasadorul.