Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ambasadorul Franţei: România trebuie să atragă capital străin

ambasadorul-frantei-romania-trebuie-sa-atraga-capital-strain.jpg

Ambasadorul Franţei: România trebuie să atragă capital străin

De Ziua Naţională, ambasadorul Franţei evocă, într-un interviu pentru RFI România, evoluţia relaţiilor franco-române în ultimul an. Relaţii care au cunoscut o perioadă agitată, “o perioadă pe care am lăsat-o în urmă”, după cum spune Henri Paul.  Ambasadorul Franţei crede că România poate adera parţial la Schengen în acest an, ar dori ca Bucureştiul să atragă capitaluri străine, consideră că România trebuie să se dezvolte altfel decât în trecut şi se bucură pentru apropiata construcţie a unui nou liceu francez.

Rep: Domnule ambasador, în ultimul an relaţiile franco-române au fost destul de agitate. A existat episodul întoarcerii romilor de vara trecută, apoi opoziţia Franţei şi a altor ţări europene la intrarea României şi Bulgariei în Schengen în luna martie. Care e bilanţul pe care îl faceţi anului care a trecut ?

H.P. Eu voi face un bilanţ pozitiv. Am avut câteva vizite care s-au derulat foarte bine în Franţa, mnistrul român al afacerilor externe, Teodor Baconschi, cel al justiţiei, Cătălin Predoiu. De asemenea, ministrul francez de interne, Claude Gueant, a făcut o vizită reuşită în România. Cred că perioada despre care vorbeaţi e acum în urma noastră. Această perioadă era poate inevitabilă pentru că în toate relaţiile există suişuri şi coborâşuri. Cred că am ştiut împreună să cooperăm, să clarificăm şi să ne îmbunătăţim relaţiile.

Rep: Unul dintre momentele de tensiune a fost opoziţia la aderarea la Schengen. Credeţi astăzi că România poate adera la spaţiul Schengen în 2011 ?

H.P: Franţa s-a exprimat foarte clar în această privinţă şi trebuie ştiut că Franţa nu e singura care a exprimat o astfel de poziţie. Mai sint şi alte ţări europene şi, după cum ştiţi, e nevoie de un consens. Am propus României şi Bulgariei o soluţie care ni se pare posibilă. Dacă raportul Comisiei Europene de săptămâna viitoare pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare e pozitiv vom propune ca în septembrie să decidem deschiderea frontierelor aeriene. E ca şi cum ar fi mâine. Asta înseamnă că până la sfârşitul anului, terminalul Schengen din aeroportul Otopeni va deveni operaţional. Şi cred că ar fi o veste foarte bună. Cred că apoi trebuie să aşteptăm următorul raport al Comisiei, din vara anului viitor, înainte de a trece la următorul pas, care ar fi deschiderea totală.

Rep: Acum câteva zile i-aţi decernat procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, Ordinul Naţional al Meritului,  o distincţie franceză importantă.  Să înţelegem deci că asta înseamnă că  pentru Franţa buna funcţionare a Justiţiei române e o prioritate ?

H.P: Pentru Franţa şi pentru alte ţări. Colegul meu, ambasadorul american, s-a implicat mult în acest dosar şi a făcut chiar unele declaraţii foarte tari. La fel se implică şi ambasadorul britanic sau cel al Olandei. Multe ţări -  nu numai europene - sint interesate ca justiţia să funcţioneze bine în România. Ţările europene vor să realizeze un spaţiu judiciar comun. Pentru astea trebuie însă ca justiţia să nu funcţioneze cu mai multe viteze.

Rep: Am văzut în ultimele luni articole în presa română care subliniau că firmele franceze întâmpină probleme în România, mai ales de când cu episoadele tensionate despre care vorbeam. Ce ştiţi despre asta ?

H.P: Nu cred că putem vorbi despre o situaţie generală. Cunosc multe întreprinderi franceze cărora le merge foarte bine aici. Dar e adevărat că au existat unele probleme specifice. Unele întreprinderi franceze s-au plâns pentru că au fost dezavantajate la licitaţiile publice. Regret asta, dar cred că şi această perioadă a fost depăşită.

Rep: Sinteţi ambasador de patru ani. Când aţi ajuns în România, ţara era în plină creştere, apoi a urmat o criză dură pentru ca acum să asistăm la o dificilă ieşire din recesiune. Cum aţi observat această perioadă ?

H.P: Am spus-o anul trecut că după criza nu va fi ca înainte de criză. Cred ca Romania trebuie să găsească mijloace de a se dezvolta, o dezvoltare diferită faţă de cea din trecut. Sint foarte bucuros când văd progresele incontestabile. Recent, agenţia de rating Fitch a mărit ratingul României. E o recunoaştere a eforturilor foarte dure pe care le-a făcut poporul român pentru a restabili condiţii economice pozitive. Există progrese, dar trebuie mers mai departe. Ca să mergi mai departe, trebuie să atragi capitaluri străine. Ca să atragi capitaluri străine, e nevoie de clădirea încrederii. E vorba de încrederea în Justiţie, în puterile publice, în pilotarea politicii economice şi cred că sinteţi pe drunul cel bun. Vreau să vă dau o veste bună : în ultimele 5 luni exporturile Franţei către România au crescut cu 16 la sută. E un semn bun, care arată că România a reînceput să investească. Cred că e vorba despre exporturi pentru industrie, nu pentru consum, deoarece în continuare în România,  consumul nu o duce foarte bine.

Rep: Unul dintre succesele ambasadei, aproape un succes personal, a fost că aţi obţinut undă verde de la guvernul român pentru construirea unui nou liceu francez la Bucureşti. Când se va întâmpla ?

H.P: Nu cred că e un succes personal pentru că proiectul a avut multe zâne bune. E vorba în primul rând de guvernul român, care ne-a dat terenul. Ministrul francez al afacerilor externe a fost şi el foarte interesat, părinţii elevilor s-au preocupat şi ei foarte mult...Eu sint doar una dintre acele zâne bune. Cred că până la sfârşitul anului vom avea permisul de construcţie şi sper ca pe 14 iulie 2013 să putem sărbători Ziua Naţională în noul liceu francez Anna de Noailles. E dorinţa mea cea mai mare.

Rep: Aţi vorbit de Ziua Naţională. Joi sintem în 14 iulie. într-un articol publicat în Bucarest Hebdo spuneţi că de ziua Franţei le uraţi românilor "Hai România". De ce ?

H.P: Cred că România trebuie să meargă înainte. Există câteva veşti bune pe plan economic, chiar dacă populaţia suferă mult din cauza restricţiilor iar nivelul consumului e scăzut, chiar există domenii precum sănătatea sau protecţia socială unde trebuie făcute eforturi. Am însă încredere în poporul român, un popor de mare calitate,  simpatic şi francofil. De aceea spun “Hai România” !, sinteţi prietenii noştri cum sintem şi noi prietenii voştri.

Rep: Iar la sărbătoarea din după-amiaza de 14 iulie, de la Ambasada Franţei, tema centrala va fi copilul sau copilăria.

H.P: Da, sint două motive. În primul rând din cauza liceului francez. Noul liceu va putea primi 1000 de elevi, cu 50 la sută mai mulţi decât în prezent şi vor fi mulţi elevi români. Dar ne vom gândi de asemenea la copii nefericiţi, la cei care stau în stradă şi nu au părinţi. Estimările arată că numărul lor e undeva între 5 şi 7 mii. E o sărbătoare, dar trebuie să ne gândim şi la ceilalţi. Dacă putem să îi ajutăm puţin pe aceşti copii, mai ales prin intermediul asociaţiei Parada, înseamnă că am făcut şi o faptă bună pentru 14 iulie.