Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ambasadorul Siriei la Bucureşti, aproape de expulzare

ambasadorul-siriei-bucuresti-aproape-expulzare.jpg

Victime ale masacrului din Houla (Foto: Reuters/Houla News Network)

România l-ar putea expulza pe ambasadorul Siriei la Bucureşti. Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat joi că MAE a propus Guvernului şi Preşedinţiei expulzarea diplomatului, dar şi rechemarea ambasadorului român la Damasc, ca formă de protest faţă de masacrul comis săptămâna trecută în oraşul sirian Houla, unde au fost ucişi peste 100 de oameni.

Ministrul român de Externe este de părere că în Siria "s-au petrecut fapte intolerabile".

"Condamnăm omorârea atâtor civili sub impactul autorităţilor. Noi am remis prim-ministrului şi Preşedinţiei ţării propunerea de expulzare a ambasadorului Siriei, rechemarea ambasadorului României, sigur, acestea ca un prim pas pentru a semnala gravitatea a ceea ce s-a întâmplat în Siria, urmând să se adopte şi alţi paşi, în consonanţă cu ceea ce ţările europene, cu care noi suntem asociaţi, ceea ce ţările NATO fac în această direcţie", declară Andrei Marga pentru postul public de radio.

Secretarul de stat Dan Petre i-a transmis diplomatului sirian faptul că România "condamnă ferm violenţele incalificabile comise recent în localitatea Houla, în apropierea oraşului Homs", se arăta într-un comunicat al MAE.

Totodată, MAE român a făcut apel la regimul sirian să înceteze de urgenţă orice formă de violenţă şi a solicitat punerea în aplicare cu rigurozitate şi în întregime a planului emisarului comun al ONU şi Ligii Arabe, Kofi Annan, în conformitate cu rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU 2043 şi susţinerea în totalitate a misiunii de observare a ONU în Siria (UNSMIS).

Şefii misiunilor diplomatice siriene din capitalele marilor ţări europene (Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania) au fost expulzaţi, ca urmare a violenţelor produse în Siria. Măsuri similare au fost adoptate şi de SUA, Australia, Elveţia.

 
Istoricul Zoe Petre,în dialog cu Ştefan Popescu