Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ambasadorul SUA: Romii ar trebui să se organizeze ca afroamericanii

gitenstein-mark-ambasador-sua-propus-romania.jpg

Ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein

Romii din România ar trebui să se organizeze mai bine din punct de vedere politic, aşa cum au făcut persoanele de culoare în Statele Unite, pentru a pune capăt discriminării, a apreciat ambasadorul american la Bucureşti, relatează AFP, citată de Mediafax.

"Este foarte descurajant să vezi situaţia romilor. Am crescut în sudul Statelor Unite şi am văzut exact aceleaşi lucruri în cazul afroamericanilor, care erau marginalizaţi şi discriminaţi" de populaţia majoritară, a declarat Mark Gitenstein într-un interviu acordat AFP înaintea încheierii mandatului său în România.

România numără 620.000 de romi, potrivit recensământului oficial, şi două milioane, potrivit organizaţiilor neguvernamentale.

Dacă au fost făcute progrese în termeni de şcolarizare, ei continuă să suporte discriminări în special în termeni de locuri de muncă şi locuinţă.

"Romii vor trebui să se organizeze pentru a exercita mai multă putere politică (...), altfel nimeni nu tratează aceste probleme", apreciază Gitenstein, subliniind dificultăţile unei populaţii menţinute în sclavie până în 1856.

Ameliorarea situaţiei romilor a fost aproape absentă din campania electorală pentru alegerile legislative, care s-a încheiat săptămâna trecută.

Totuşi, "este una dintre cele mai mari provocări căreia România trebuie să îi facă faţă", potrivit lui Gitenstein.