Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ambitiile europene in privinta poluarii

200803-3360.jpg

Ambitiile europene in privinta poluarii

Liderii europeni se reunesc la Bruxelles unde ar trebui sa stabilească un calendar privind ambițiosul plan de reducere a emanațiilor de CO2 până in 2020, noile state membre au pe alocuri o opinie diferita. Comisia Europeana si Președinția Slovena isi detaliaza planul ca acest obiectiv sa devina si mai ambitos in 2010 astfel incât reducerea sa fie nu de 20% ci de 30%.

Calendarul politic pe care liderii europeni il discuta in aceasta seara este in linii mari cel deja stabilit cu un an in urma anume de a reduce pâna in 2020 cu 20% emanatiile de CO2 la nivelul intregii UE.

Mai departe, Comisia Europeana si Președinția Slovena isi detaliaza planul ca acest obiectiv sa devina si mai ambitos in 2010 astfel incât reducerea sa fie nu de 20% ci de 30% in cazul in care la nivel mondial si alte tari puternic industrializate fac acelasi efort.

Tarile noi venite in clubul comunitar si care au o economie mai putin dezvoltata, printre care si România, ar dori ca aceasta trecere sa nu se faca automat.

Ele cer ca procentul de 30% de reducere de emanatii sa fie aprobat doar in urma unei analize privind impactul pe care aceste restrictii le-ar avea asupra sectoarelor economice cele mai expuse.

La fel, România de exemplu se teme de relocalizări industriale ce ar putea rezulta din aceste exigente ecologice. Pe scurt industria expusa riscului s-ar putea relocaliza in tari din afara UE ca Ucraina sau Moldova care nu aplica aceste standarde.

Dar discutia de astazi a liderilor europeni care va continua probabil si mâine dimineața se axeaza pe stabilirea unui calendar politic astfel incât toate aceste obiective sa devina litere de lege europeana.

In mod ideal, se cauta un accord politic intre statele membre de acum si pâna la sfârsitul anului in curs astfel incât Comisia Europeana si Parlamentul European sa poata completa procesul legislativ inainte de alegerile pentru Parlamentul European din iunie 2009.

Bruxelles, Mihaela Gherghisan

13/03/2008; 12.20h