Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ambiţiile lui Nicolas Sarkozy la cârma G20

sarkozy.jpg

Preşedintele Nicolas Sarkozy. AFP / France 2

De la mijlocul lunii noiembrie, Franţa prezidează grupul G20 - cel al principalelor 20 de state bogate şi emergente din lume. Dacă până acum preşedinţia franceză a fost mai degrabă discretă, anul ce începe a dat un nou imbold acţiunilor întreprinse de Paris.

Nicolas Sarkozy a devenit căpitanul economiei mondiale în plin război al devizelor. Era aşadar de aşteptat ca preşedintele Franţei şi cel al G20 să-şi înfrâneze ambiţiile reformatoare, cel puţin în domeniul schimburilor monetare. Nici gând! Urmând o mai veche dorinţă franceză de a repune lucrurile într-un context actualizat, Sarkozy repetă de luni de zile că "trebuie un nou sistem monetar internaţional" care să-l înlocuiască pe cel impus după dispariţia în 1971 a convertibilităţii aurului în dolar:

"De la acordurile Bretton-Woods din 1945 pesistă această dezordine monetară. Trebuie deci un nou sistem monetar internaţional. China mi-a dat acordul pentru a organiza la primăvară un seminar pe această temă pe care-l voi coprezida dealtfel cu chinezii. În al doiela rând, este esenţial ca miliardul de locuitori ai Africii să aibă mijloacele necesare pentru a se dezvolta.

Eşecul Africii va fi drama Europei, în particular din cauza problemei migratorii. Trebuie deci un nou sistem şi pentru a finanţa dezvoltarea Africii. În al treilea rând, mă gândesc la agricultorii noştri. Nu mai putem continua aşa, speculaţiile pe materiile prime sunt inadmisibile. Pentru toate produsele alimentare trebuie să existe transparenţă iar piaţa materiilor prime trebuie reglementată", spune Nicolas Sarkozy.

Recenta criză a monedei unice europene euro a fixat aşadar agenda preşedintelui Sarkozy: se va vorbi mult despre devize în anul ce vine printre membrii G20. Nu numai însă. Dacă războiul monezilor va încinge spiritele, transparenţa stocurilor alimentare şi a recoltelor, ameliorarea guvernanţei mondiale şi securitatea pe internet sunt şi ele subiecte prioritare pe agenda lui Sarkozy. Acest ultim dosar al cibercriminalităţii capătă o nouă dimensiune odată cu publicarea sutelor de mii de telegrame diplomatice americane de siteul WikiLeaks. De altfel, preşedinţia franceză a grupului G8 - restrâns deci doar la principalele 8 ţări industrializate din lume - organizează un summit "G8 internet" în mai la Deauville.

Revenind la principala preocupare a lui Sarkozy - aceea a posibilităţii de a-i pune pe toţi membrii G20 de acord să pună bazele unui sistem monetar internaţional stabil - economistul Marc Touati e sceptic:

"Deja nu reuşim să ne înţelegem la nivel european deci va fi şi mai greu la nivel de G20. E bine însă să avem ambiţii mari, ele vor fi subliniate astfel dar astăzi problema este că atâta vreme cât nu există voinţă chinezească şi americană pentru a pune capăt războiului devizelor, lucrurile vor rămâne blocate.

În plus, e greu de imaginat că Franţa, ţară cu o creştere economică slabă şi cu un an 2010 marcat de greve si manifestaţii împotriva reformei pensiilor, să aibă suficient credit internaţional pentru a inversa tendinţa, spune economistul Marc Touati.

E adevărat că cel puţin din punct de vedere anglosaxon, Nicolas Sarkozy nu figurează decât pe locul 19 al celor mai influenţi oameni din lume. Profesorul Brault de la Ştiinţe Politice e însă de părere că şi cu acest handicap, şeful statului francez are şanse să se impună:

"Pentru un eveniment de această natură, Nicolas Sarkozy s-a pregătit intens şi va apărea drept preşedintele conducerii planetare. Timp de un an cât durează acest mandat, preşedintele republicii franceze va apărea drept cineva care-i recunoscut de omologii săi. Incontestabil deci acest lucru va favoriza ameliorarea imaginii lui Sarkozy ca om de stat".

Nicolas Sarkozy rămâne totuşi prudent. Dacă cele enumerate mai sus reprezintă doar scheletul priorităţilor franceze pentru preşedinţia G20, detaliile vor fi anunţate de abia pe 24 ianuarie. Până atunci, şeful statului francez speră să-şi armonizeze poziţiile cu omologul său american Barack Obama pe care-l va vizita pe 10 ianuarie.

Odată lansate diversele şantiere ale preşedinţiei franceze a grupului G20, mai trebuie ca ele să fie şi finalizate. Două summituri vor fi organizate în acest scop: cel de la Deauville evocat mai înainte şi consacrat internetului la nivel de G8 şi un al doilea, de final, la începutul lui noiembrie pe malul Mediteranei la Cannes. Pentru a evita îngreunarea agendelor acestor întâlniri la vârf, Parisul a decis să organizeze un proces treptat, intermediar, presărat cu o serie de reuniuni ministeriale şi seminare.