Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ambiţiile lui Vladimir Putin: Un alt URSS, de sorginte economică

vladimir-putin.jpg

Vladimir Putin, un fost agent KGB nostalgic

Cum ar arăta pe harta economică a lumii o uniune reciclată din fostele state ale URSS, cu Rusia la conducere?  După experienţa cu gazele ruseşti, n-avem prea multe motive de optimism, spune la RFI istoricul Zoe Petre. Încă de când a fost ales preşedinte, actualul premier Vladimir Putin a urmărit să refacă gloria fostei Uniuni Sovietice. Metoda aleasă ţine însă de strategii economice, cu mult mai eficiente în epoca modernă decât cucerirea de teritorii.

Nu putem nega dreptul fostelor state sovietice de a face lucruri pe care Uniunea Europeană le face deja de multă vreme, spune la RFI istoricul Zoe Petre. „Gândiţi-vă că, în decembrie 1991, trasarea unor graniţe foarte tradiţionale între fostele republici sovietice a reprezentat un handicap enorm, pe o piaţă care fusese comună. Problema, ca de obicei în ce priveşte Rusia, nu este «ce face numaidecât», ci ce are de gând să facă cu ceea ce face”, spune istoricul. „Sigur, e o soluţie raţională să te întorci la absenţa graniţelor, dacă a trecut febra orgoliilor naţionale. Problema e cum va fi utilizată această construcţie? În binele sau mai puţin binele locuitorilor şi al vecinilor?”, se întreabă Zoe Petre. Din experienţa şi conflictele provocate de gazul rusesc în ultimii ani, „n-avem prea multe motive de optimism...”, vine concluzia.

Două decenii de la puci

În urmă cu exact 20 de ani, tancurile intrau pe străzile Moscovei, într-o tentativă de lovitură de stat a conservatorilor comunişti. Menit să pună capăt Perestroikăi, reforma preşedintelui Mihail Gorbaciov, puciul eşuat a avut efectul contrar, accelerând colapsul Uniunii Sovietice, survenit în decembrie 1991.

Astăzi, Vladimir Putin califică dizolvarea URSS drept cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX. Fostul agent KGB visează de fapt la o reunificare economică a fostelor state sovietice în „Uniunea Economică Euroasiatică”, entitate cu monedă unică care să concureze cu Uniunea Europeană, notează Financial Times. O victorie pentru nostalgicii imperiului: un rus din cinci îşi doreşte reunificarea URSS.

EurAsEc, o organizaţie pe hârtie. Deocamdată

Din 2001, în fostul spaţiu ex-sovietic funcţionează deja Comunitatea Economică Euroasiatică (EurAsEC), dar care, în opinia Financial Times, nu este decât o „organizaţie pe hârtie”. Din 2009, Putin încearcă o integrare mai profundă cu doi din cei şase membri ai EurAsEC. Anul trecut, Rusia, Belarus şi Kazahstan s-au reunit într-un spaţiu de tip „Schengen”, eliminând controalele vamale şi desfiinţând graniţele dintre ele. Din 2012, între cele trei ţări va fi asigurată libera circulaţie a mărfurilor, serviciilor şi a capitalului, pe o piaţă unică cu 165 de milioane de locuitori, adică 60% din populaţia fostei Uniuni Sovietice.

Toate acestea pot aduce participanţilor mai multe beneficii: restabilirea legăturilor pe orizontală cu întreprinderile industriale, care s-au pierdut odată cu destrămarea URSS; eliminarea barierelor în calea comerţului; limitarea influenţei Chinei în regiune. Rusia ar putea atinge acest ultim obiectiv prin relaţii mai strânse, economice şi comerciale, cu Kazahstanul, care are economia cea mai de succes dintre toate cele cinci ex-republici sovietice din Asia Centrală. Kârgâzstanul şi Tadjikistanul şi-ar dori, de asemenea, relaţii economice mai strânse cu Rusia.

Ucraina, fructul dorit

Pentru o „fericire deplină”, notează analiştii, premierul rus şi-ar dori Ucraina printre ţările membre ale Uniunii vamale despre care vorbim. Ucraina nu-şi manifestă însă interesul, deocamdată. În cazul în care Ucraina (cu o populaţie de 45 de milioane de locuitori) va decide să adere, blocul constituit din fostele republici sovietice va reprezenta trei sferturi din fosta Uniune Sovietică.

Putin este conştient că Occidentul este preocupat acum de problema propriilor sale datorii, consideră analistul rus Nikolai Petrov, de la Centrul Carnegie din Moscova. „Când Rusia este într-o poziţie relativ mai bună în comparaţie cu multe ţări din zona euro, este timpul potrivit să îşi promoveze ideile de integrare”, crede el.

Odată ce va fi realizat spaţiul economic comun, spune premierul rus, membrii lui ar trebui să stabilească şi condiţiile unui acord de liber schimb cu blocul european. Până acum, Putin a negociat fără succes timp de 18 ani intrarea în Organizaţia Mondială a Comerţului.

 
Istoricul Zoe Petre, despre ambiţiile premierului rus Vladimir Putin, la 20 de ani de la puciul de la Moscova