Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Amiral NATO la RFI: Alianța și Libia au învățat lecția irakiană

amiral-nato-rfi-alianta-libia-au-invatat-lectia-irakiana.jpg

Președintele șefilor de Stat Major din ţările NATO, amiralul italian Giampaolo Di Paola

Președintele șefilor de Stat Major din ţările NATO, amiralul italian Giampaolo Di Paola, cea mai înaltă autoritate militară a Alianței, a declarat pentru RFI că menținerea stabilității Libiei, atât de importantă pentru Europa, revine autorităților provizorii de la Tripoli.

Înaltul oficial NATO crede că atât Alianța, cât și autoritățile libiene au învățat lecția irakiană și sunt în măsură să gestioneze cu succes tranziția post-Gaddafi.

”Asigurarea ordinii în țară în perioada post-Gaddafi cade în sarcina autorităților legitime libiene, deci poporului libian și maniera în care Guvernul provizoriu libian s-a mișcat ne face să sperăm că are capacitatea să gestioneze stabilitatea țării. Desigur, numai ei trebuie să ne ceară asistență. NATO, dar și altii au lucrat în alte zone ale lumii, să pună în siguranță materiale periculoase, deci noi avem expertiză. Dacă ne va fi cerută, am putea să o oferim”, precizează președintele șefilor de Stat Major din ţările NATO, amiralul italian Giampaolo Di Paola.

NATO - Libia

Giampaolo Di Paola, președintele șefilor de Stat Major din ţările NATO

AscultăDownload

”Comunitatea internațională și Consiliul Național de Tranziție au învățat lecția din Irak. Cred că autoritățile libiene provizorii sunt în măsură să deschidă un proces de tranziție, care să includă toate componentele societății libiene, în care inclusiv acele elemente care până mai ieri erau susținătoarele lui Gaddafi își pot găsi un rol”, mai afirmă amiralul.