Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Amnesty International cere anchetarea poliţiştilor moldoveni torţionari

200904-11553.jpg

Amnesty International cere anchetarea poliţiştilor moldoveni torţionari

Torturarea şi maltratarea persoanelor de către poliţiştii din
Republica Moldova nu ar trebui tolerată. Iată ce spune Amnesty
International. Organizaţia cere ca astfel de acţiuni să fie investigate
şi sancţionate în mod adecvat.

Torturarea şi maltratarea persoanelor de către poliţiştii din Republica Moldova nu ar trebui tolerată. Iată ce spune Amnesty International. Organizaţia cere ca astfel de acţiuni să fie investigate şi sancţionate în mod adecvat.

Amnesty este îngrijorată faţă de propunerile preşedintelui Parlamentului din Republica Moldova. Marian Lupu spunea recent că amnistierea trebuie să se aplice nu numai protestatarilor, ci şi poliţiştilor care i-au bătut în timpul detenţiei.

Anterior, preşedintele Vladimir Voronin a propus amnistierea tuturor celor care au fost deţinuţi şi care aveau legătură cu protestele izbucnite pe şase aprilie.

Amnesty International a cerut de mai multe ori oficialilor moldoveni să condamne transparent şi inechivoc tortura şi relele tratamente.

Organizaţia consideră că amnistierea pentru abuzurile poliţiştilor încalcă legislaţia internaţională. Statul moldovean are obligaţia de a-i trimite în faţa justiţiei pe cei responsabili de astfel de abuzuri şi de a despăgubi victimele.

Presa internaţională şi o parte a celei moldovene au informat în ultimele zile despre bătaia încasată de unii manifestanţi anti-comunişti din partea poliţiştilor. Unii tineri au povestit că au fost loviţi cu bidoane de plastic umplute cu apă.

Amnesty International cere autorităţilor de la Chişinău să investigheze toate acuzaţiile de folosire excesivă a forţei, tortură şi maltratare la adresa poliţiştilor. (CR - 22 aprilie 2009;08.30h)