Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Amnesty pune România la zid în scandalul închisorilor CIA

amnesty-pune-romania-zid-scandalul-inchisorilor-cia.jpg

Julia Hall, expertă la Amnesty International

România trebuie să redeschidă ancheta privind închisorile secrete ale CIA. O spune într-un interviu la RFI Julia Hall, expertă la Amnesty International pe contra-terorism şi drepturile omului în Europa. Ea cere ca investigaţia să fie coordonată de procurorul general al României. În Italia, de exemplu, o anchetă similară e condusă de un procuror, potrivit Juliei Hall. Ea mai afirmă că ancheta comisiei parlamentare conduse de Norica Nicolai "nu a fost eficientă, independentă şi imparţială".

Rep: România a fost suspectată în ultimii ani că ar fi găzduit închisori secrete ale CIA. Totuşi, oficialii români au dezminţit acest lucru, iar ancheta comisiei parlamentare a arătat că România nu a avut nici un amestec în afacerea aceasta. Vă satisface răspunsul Bucureştiului?

J.H.: Poziţia Amnesty este că ancheta parlamentară din România nu a fost una eficientă, independentă şi imparţială. A avut loc în cea mai mare parte în secret, după metodologii care nu au fost aduse la cunoştinţa publicului. Toate anexele au fost clasificate. Trebuie să existe un anumit grad de transparenţă. Deci noi credem că ancheta Parlamentului român nu a îndeplinit cerinţele. De la acel raport au mai apărut alte informaţii privind închisorile secrete din Europa. Ar trebui să existe o investigaţie nouă în privinţa României.

 

Rep: Cine ar trebui să facă această investigaţie independentă ?

J.H.: În mod ideal, ar trebui să existe o investigaţie la nivel public. Dacă există îngrijorări privind siguranţa naţională, există anumite metode prin care pot fi puse la adăpost anumite informaţii ce pot fi în mod real clasificate. Deci dacă cineva spune "oh, nu puteţi face ancheta, pentru că informaţiile sunt foarte sensibile!", noi ştim din alte ţări că există metode pentru a apăra securitatea naţională şi pentru a asigura totuşi şi o transparenţă majoră. Deci noi cerem o nouă anchetă. Pe lângă asta, s-ar impune o investigaţie separată din partea procurorului general, care se poate axa pe anumite persoane care ar fi fost responsabile cu aplicarea politicilor guvernamentale sau care a violat legislaţia naţională şi internaţională. Deci trebuie anchetată problema complicităţii statului, dar şi responsabilităţile individuale.

 

Rep: Dar există vreo dovadă solidă împotriva României ?

J.H.: Scopul unei anchete este să afle tocmai răspunsul la această întrebare. Nici Amnesty International şi nici altă organizaţie nu a spus că există o dovadă clară, că avem noi dovada, pistolul care încă fumegă. Nu, este responsabilitatea Guvernului să investigheze acest lucru. Tot ce spun eu este că informaţiile au ieşit la lumină din 2002 până anul trecut, când un studiu ONU privind închisorile secrete a scos la iveală o secţiune întreagă despre România, cu informaţii noi. Există cu siguranţă destule informaţii pe care Guvernul trebuie să le investigheze. Este un lucru indiscutabil !

 

Rep: Dar credeţi că există şi posibilitatea ca oficialii români chiar să nu fi ştiut ce se petrecea de fapt pe la spatele lor ?

J.H.: Doar pentru că oficialii guvernamentali români spun "nu e aşa", nu înseamnă că nu e aşa! Aveţi dreptul să cereţi explicaţii Guvernului. Ţinând cont de declaraţiile lor, mai ales pe un subiect atât de sensibil ca acesta, cred că există nişte îngrijorări serioase. Raportul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, raportul lui Dick Marty din 2007 arată foarte clar că unii oficiali români ştiau ce se întâmpla la acea vreme. Ideea e că nu trebuie redeschisă ancheta doar pentru că o cere Amnesty International sau pentru că am avea noi vreo dovadă, ci pentru că o serie de factori de la nivelul ONU, Parlamentului European şi Consiliului Europei sunt absolut convinşi că se impune o investigaţie riguroasă şi eficientă. Încă nu am văzut o asemenea anchetă în România. Dacă o anchetă de acest gen ar exonera statul român de orice vină, atunci foarte bine, dar până atunci, semnele de întrebare rămân şi este responsabilitatea Guvernului să demonstreze că acuzaţiile sunt neîntemeiate.

 
Julia Hall, intervievată de Cosmin Ruscior