Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


AMR : Modificarea repetata a legilor afecteaza reforma justitiei

200807-5807.jpg

AMR : Modificarea repetata a legilor afecteaza reforma justitiei

Presedintele onorific al Asociatiei Magistratilor din Romania, Viorica Costiniu spune la RFI ca reforma justitiei si lupta cu marea coruptie sunt blocate de modificarea repetata a legilor. In plus, unii procurori apeleaza prea mult la interceptari telefonice, care nu reprezinta mereu dovezi solide in instanta, mai explica Viorica Costiniu, in contextul in care Comisia Europeana prezinta miercuri, 23 iulie raportul asupra justitiei din Romania.

Presedintele onorific al Asociatiei Magistratilor din Romania, Viorica Costiniu (audio) spune la RFI ca reforma justitiei si lupta cu marea coruptie sunt blocate de modificarea repetata a legilor.

In plus, unii procurori apeleaza prea mult la interceptari telefonice, care nu reprezinta mereu dovezi solide in instanta, mai explica Viorica Costiniu, in contextul in care Comisia Europeana prezinta miercuri, 23 iulie raportul asupra justitiei din Romania.

Rep : De ce credeti ca nu exista "rezultate tangibile" in lupta cu marea coruptie, asa cum scrie in varianta de raport obtinuta de RFI si ca reforma justitiei face pasi timizi ?

V.C. : In afara de aceasta legislatie care este destul de haotica, pentru ca ea priveste, la ochiul liber se poate vedea, interese de moment si nu exista o strategie legislativa pe termen lung sau mediu, sunt legi care apar sau abunda ordonante de urgenta pe domenii care vizeaza chestiuni ce apar de la un moment la altul sau care incomodeaza pe unii sau pe altii, depinde de cine tine fraiele puterii. De altfel, legile sunt manipulate, mai bine zis elaborarea anumitor legi e manipulata inca de la emiterea lor ca proiecte la nivelul Guvernului, care daca are un interes intr-un anumit domeniu, elaboreaza pur si simplu o ordonanta de urgenta. Sunt zeci si sute de ordonante care ar fi trebuit sa ajunga in procedura legislativa prin Parlament si apoi promulgate de presedinte, or unele nici nu au intrat pe rolul Parlamentului.

Eu ca judecator de penal, care judec si infractiuni de coruptie, pot sa va spun ca daca n-ar exista inregistrarile convorbirilor telefonice si inca vreo cateva masuri din acestea care sunt practic destul de artificial create pentru a-i dovedi pe cei care comit astfel de fapte, tare greu le-ar fi procurorilor de astazi sa dovedeasca astfel de fapte. Si aceste probe nu sunt din pacate sau ma rog, din perspectiva profesionistului, din fericire, singurele probe care pot sa concure la o solutie de condamnare. Ele trebuie sa fie corelate cu alte probatorii. Or aici lucrurile incep sa scartaie si sa avem stari din acestea de intarziere a finalizarii urmaririlor penale sau a judecatii acestor cauze. (CR - 7/19/2008;14.40h)