Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Amsterdam: Drogurile uşoare, numai pe bază de card

cannabis.jpg

Amsterdam: Drogurile uşoare, numai pe bază de card

Olanda şi-a restrâns de la 1 mai accesul la celebre coffee-shopuri, cafenele de unde se puteau cumpăra la liber droguri uşoare. În tot sudul Ţării lalelor - la graniţa  cu Germania şi Belgia - străinii nu mai au voie să cumpere stupefiante pe bază de cannabis.

Pentru a putea achiziţiona un joint - o ţigară cu cannabis - sau doar 5 grame de marijuana, cumpărătorul trebuie să fie în posesia unui aşa-zis "card cannabis", o cartelă deci care se obţine însă doar în primăriile olandeze.

Ea se eliberează, evident, numai rezidenţilor din Olanda. Legislaţia, deocamdată restrânsă doar la cele trei provincii din sud, va fi extinsă anul viitor la tot regatul Ţărilor de jos.

Măsura este destinată să pună capăt ambuteiajelor şi tapajului nocturn provocat de afluxul masiv de turişti străini dornici să se aprovizioneze în droguri zise "slabe". Cu timpul deci "turismul drogului" cum a fost denumit acest dute-vino în diversele oraşe oladneze va lua sfârşit iar cele 670 de coffe-shopuri câte numără ţara vor deveni cluburi "închise" cu cel mult două mii de membri fiecare, domiciliaţi în Olanda şi având vârsta de cel puţin 18 ani.

Trebuie precizat că circa un milion şi jumătate de străini - în majoritate belgieni, germani şi francezi - merg anual numai la Maastricht - cel mai sudic oraş al Olandei - pentru a se aproviziona.

Noua legislaţie nu a fost bineînţeles bine primită de comercianţii locali dar nici de autorităţile belgiene. Pe 18 aprilie, proprietarii coffee-shopurilor sesizaseră justiţia pentru ca faimosul "card cannabis" să nu fie introdus. Vinerea trecută însă tribunalul de la Haga le-a respins plângerea. În 2005 deja, consiliul municipal din Maastricht interzisese accesul străinilor în cele 14 coffee-shpuri ale oraşului din sudul ţării.

Patronul unuia dintre localuri se dusese până la Curtea Europeană de Justiţie, denunţând o îngrădire a libertăţii de circulaţie şi o discriminare între diverşii cetăţeni europeni. Recursul său fusese însă şi el respins în 2010, instituţia de la Strasbourg estimând că decizia primarului din Maastricht - autorul interdicţiei - era justificată ţinând cont de problemele puse de turiştii drogurilor.

Acelasi comerciant, proprietar deci de coffe-shop la Maastricht, a încălcat pe  întâi mai interdicţia de a le vinde străinilor cannabis în tip ce alte localuri de acest gen din zonă au tras oblonul toată ziua pentru a protesta împotriva măsurii care, spun ei, ar putea încuraja comreţul ilegal.

Măsura olandezilor îi obligă şi pe vecinii belgieni să facă ceva. De teamă să nu se trezească la frontiera cu Olanda cu grupuri de traficanţi de droguri, ministrul belgian de interne a decis să intensifice controalele în regiune şi să colaboreze mai strâns cu colegii olandezi. Deasemenea el se aşteaptă la o mărire a producţiei interne de marijuana în Belgia.