Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analist politic: "Coaliţia este în pericol de destrămare"

Intenţia companiei Moldtelecom de a majora preţurile la convorbirile telefonice pe teritoriul Republicii Moldova a generat tensiuni în cadrul coaliţiei de la putere de la Chişinău. Analistul politic Corneliu Ciurea atrage atenţia că aceste dispute pun în pericol coaliţia de guvernare."Liderii Alianţei trebuie să-şi schimbe atitudinea" explică la RFI Corneliu Ciurea.

Corespondetul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac

Premierul Vlad Filat a acuzat Partidul Democrat, condus de preşedintele interimar Marian Lupu, că ar proteja „interesele oculte” ale unor directori de companii de stat, printre care se numără şi Moldtelecom, una dintre cele mai profitabile companii moldoveneşti.

În replică, Marian Lupu a declarat că majorarea preţurilor la convorbirile telefonice ar fi doar un pretext pentru a provoca un conflict în cadrul coaliţiei. El şi-a exprimat temerea că, în realitate, Partidul Liberal Democrat al premierului Filat ar putea să facă o nouă alianţă - cu comuniştii - pentru a alege seful statului.  

 Analistul politic Corneliu Ciurea spune la RFI că, în acest context, "coaliţia este în pericol de destrămare. Acest lucru îl resimţim din schimbul de replici pe care îl au liderii Alianţei pentru că vedem că termenii devin din ce în ce mai duri şi gradul de incompatibilitate este în creştere.

Deci am senzaţia că lucrurile au devenit mai grave chiar dacă nu pot afirma că destrămarea Alianţei este un lucru ca şi făcut, că este o chestiune ireversibilă. Cred că este loc de o ameliorare dar pentru ca relaţiile să reintre la normal e nevoie de un agajament mai serios din partea liderilor Alianţei."

 
Analistul politic Corneliu Ciurea intervievat de corespondetul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac