Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Analist: Schimbările la şefia TVR, miză politică în an electoral

Parlamentul a respins raportul de activitate al TVR pe anul 2011. Întregul Consiliu de Administraţie al TVR, a fost înlocuit iar Alexandru Lăzescu a fost demis. Jurnalistul Petrişor Obae spune la RFI că TVR-ul este o miză pentru politicieni mai ales într-un an electoral.

Petrişor Obae explică:" televiziunea publică a scăzut în ultimii ani ca forţă, ca impact, dar chiar şi aşa ea reprezintă un mijloc de comunicare foarte puternic. Este normal ca oamenii politici să încerce să îl controleze. S-a întâmplat la fiecare schimbare politică atât timp cât legea de funcţionare a televiziunii publice permite astfel de schimbări care sunt condiţionate de politic."

Propus pentru interimtul la TVR a fost Radu Calin Cristea. Noul director intermar spune că va încerca să rezolve problemele finanicare cu care se confruntă televiziunea publică.

"Ceea ce îmi doresc este să mă pot apuca de treabă şi să vedem ce se poate face într-o instituţie care se află într-o stare financiară foarte proastă, şi nu doar financiară. Mandatul meu este pe termen limitat aşa încât veţi înţelege din această precizare că nu mă pot angaja într-o deschidere foarte largă de aripi până când mandatul meu nu va fi unul foarte bine precizat."

Radu Călin Cristea este scriitor, eseist şi ziarist. A fost colaborator şi redactor la programul "Actualitatea Românească" la Radio Europa Liberă între 1990 şi 2002. Totodată, a fost director al Muzeului Literaturii Române din Bucureşti.

Prezent în plenul Parlamentului, Alexandru Lăzescu, fostul preşedintele-director general al TVR, a spus că problemele de fond din Televiziunea Română sunt vechi, iar unele cauze sunt obiective, iar alte subiective. El a precizat că a intrat în TVR într-un mandat "cu un management de criză", precizând că la preluarea conducerii televiziunii publice de către actualul Consiliu de Administraţie, în iunie 2010, Televiziunea Română avea un deficit acumulat de 61 de milioane de euro. De asemenea, el a spus că veniturile din publicitate ale TVR sunt în jur de 10%, iar piaţa de publicitate a scăzut "la jumătate" din 2009 până în prezent.

 
Jurnalistul Petrişor Obae, intervievat de Liliana Simionescu