Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Anchetă în Rusia privind corectitudinea alegerilor

putin-vladimir-face-ochiul.jpg

Premierul rus Vladimir Putin

Manifestaţiile din Rusia care au reclamat presupuse fraude la ultimele alegeri legislative încep să îşi arate roadele. Autorităţile de la Moscova au demarat sâmbătă 26 de anchete penale privind acuzaţii de fraudă la scrutinul din decembrie câştigat de partidul lui Vladimir Putin. Între timp este aşteptat şi un nou raport al observatorilor străini.

Comitetul a primit 350 de acuzaţii privind diverse fraude şi a deschis o anchetă pe tema a 26 dintre ele, "în principal umplerea urnelor, cumpărarea de voturi sau presiuni asupra alegătorilor", adaugă comitetul.
Şase regiuni sunt vizate, inclusiv Moscova, şi "practic toate partidele", precizează anchetatorii.
Rusia s-a confruntat în ultimele săptămâni cu un val fără precedent de manifestaţii împotriva victoriei considerate frauduloase a partidului premierului Vladimir Putin, la legislativele din 4 decembrie. Putin va candida la alegerile prezidenţiale de la 4 martie.
Până în prezent, puterea nu a acceptat nici o cerere de anchetă, preşedintele comisiei electorale, Vladimir Ciurov, afirmând chiar că înregistrările video primite ca dovezi au fost filmate în apartamente decorate astfel încât să semene cu secţii de vot.
Observatorii Consiliului Europei urmează să facă public sâmbătă raportul lor pe tema alegerilor.
Anterior, OSCE a apreciat că alegerile au fost marcate de numeroase fraude, dintre care multe comise după închiderea secţiilor de vot.