Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Andrei Marga compară legea educaţiei cu programul nazist

marga-andrei.jpg

Rectorul UBB, Andrei Marga

Legea educaţiei se aseamănă cu programul nazist de guvernare. O spune la RFI rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, Andrei Marga, membru PNL. Fostul ministru al învăţământului consideră că legea a fost scrisă de "tot felul de frustraţi". Documentul îşi propune să politizeze învăţământul, mai crede Marga. El susţine că în comisia prezidenţială pentru educaţie se află plagiatori.

Legea educaţiei este neprofesională, declară Andrei Marga. El critică în termeni duri documentul ce poartă semnătura ministrului Daniel Funeriu. Fostul ministru de resort crede că legea a fost întocmită de "tot felul de frustraţi", în frunte cu cei din comisia prezidenţială.

"Proiectul propus de actualul minister este neprofesional. Acolo tot felul de frustraţi vin să-şi exprime opiniile : ba oameni care nu sunt profesori universitari, cum este ministrul, pe care nimeni nu l-a chemat vreodată să fie profesor universitar, ba oameni care clamează că ei nu pot deveni rectori, decât dacă malformează legea. Se poate vedea, în toată comisia prezidenţială sunt tot felul de frustraţi, care vin să dea legi în optica aceasta", spune Andrei Marga.

Fostul ministru al Educaţiei consideră că legea va politiza învăţământul : "Este o lege prin care se vrea politizarea învăţământului. Şi preuniversitar şi universitar. Legea distruge statutul profesorului din învăţământul general şi mediu. România va avea tot felul de profesori dependenţi de directoraşi numiţi politic în şcoli şi licee. Această lege e făcută împotriva profesorilor şi nu cu profesorii".

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai susţine că legea educaţiei seamănă cu programul de guvernare nazist. "În învăţământul de astăzi, să ne uităm bine în legile din alte ţări, competenţele sunt complementate de abilităţi de bază şi mai ales de educaţia pentru valori. Aşa cum sunt înţelese în lege aceste lucruri, ele ne duc încet-încet, pe nesimţite, spre o viziune provincial-tehnocratică, ce se aseamănă în multe privinţe cu punctul 20 din programul nazist de guvernare din 1934. Oamenii ăştia nu citesc aceste lucruri, însă ei nu realizează că se pot apropia, chiar şi involuntar, de puncte de vedere compromise istoriceşte", afirmă liberalul.

Andrei Marga i-a dat replica lui Daniel Funeriu, care a acuzat de mai multe ori plagiatul din universităţi : "Plagiatul… păi să se uite în comisia prezidenţială, printre autorii legii, acolo sunt plagiatori. Eu am propus să adoptăm o lege a plagiatului".

Legea educaţiei se află pe masa Curţii Constituţionale, care decide marţi, 4 ianuarie, dacă dă sau nu undă verde acestui document.

 
Andrei Marga, intervievat de Cosmin Ruscior