Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Andrei Marga la RFI: Nu mi s-a dat nici o explicaţie oficială pentru înlocuirea mea; plec în Germania pentru cercetare ştiinţifică

andrei-marga-rfi-nu-mi-s-dat-explicatie-oficiala-inlocuirea-mea-plec-germania-cercetare-stiintifica.jpg

Andrei Marga, înlocuit din postul de ministru de Externe (Foto: www.mae.ro).

"Nimeni nu e căsătorit cu vreo funcţie", spune într-un interviu la RFI fostul ministru de Externe, Andrei Marga, înlocuit cu Titus Corlăţean, în urma remanierii guvernamentale de luni. El precizează că nu i s-a oferit nici o explicaţie oficială, ci doar felicitări. Marga declară că a resimţit o "sensibilitate", în urma demiterii, mai ales că "toate lucrurile erau puse în mişcare" la minister. El anunţă că a refuzat toate propunerile care i s-au făcut şi că va pleca luna viitoare în Germania, dar nu ca ambasador, ci în mediul ştiinţific.

Reporter: De ce credeţi că aţi fost demis din postul de ministru de Externe, domnule Marga?

Andrei Marga: Nimeni nu e căsătorit cu vreo funcţie. Nu există vreun motiv formulat de cineva în vreun fel. Ipoteza mea e că de fapt a fost o împărţeală înăuntru unui grup şi un domn a dorit foarte mult acest minister. Aceasta a fost totul.

 

Rep.: Vă referiţi la domnul Titus Corlăţean?

A.M.: Eu nu o să fac nominalizări, le las în seama altora.

 

Rep.: Dar vi s-au oferit explicaţii oficiale?

A.M.: Nu, nu e dată nici o explicaţie, sunt date felicitări.

 

Rep.: Vă stânjeneşte această situaţie? Cum v-aţi simţit când aţi fost anunţat?

A.M.: De stânjenit, mă rog, poate că e prea tare spus. Evident că toţi suntem sensibili. Nu e vorba de vreo preocupare pentru persoana mea, pentru că mă repliez (...). Dar tocmai pusesem toate motoarele în mişcare, ca să servim ţara noastră. Deci dacă nu-i stânjeneală, a fost o sensibilitate, asta este sigur. Toate lucrurile erau puse în mişcare. Ministerul şi-a făcut şi pe parcurs datoria. Evident, noi nu putem să răspundem de ceea ce se scrie într-un ziar sau altul sau de ceea ce un domn sau altul din ţară a făcut sau n-a făcut.

 

Rep.: Cât de mult credeţi că au cântărit acuzaţiile lui Traian Băsescu în schimbarea dvs. de la Externe?

A.M.: Păi acuzaţiile lui erau fără nici un suport, ca să mă exprim cât se poate de elegant. Ele sunt nişte elucubraţii ale unui om care nu e pregătit pentru rolul pe care-l joacă, încât personal, nu le-am dat mare importanţă. De aceea, am spus mereu să nu dăm în mintea lui Băsescu. Dacă au cântărit sau nu, acest lucru mi-e greu să-l stabilesc eu, dar în mod normal n-ar trebui să cântărească.

 

Rep.: Ce veţi face mai departe? Vizaţi un post de ambasador, poate chiar în Germania, aşa cum s-a vehiculat sau rămâneţi în mediul universitar?

A.M.: Au fost mai multe propuneri, dar rămân în mediul cercetării şi în cel universitar şi luna următoare plec în Germania pentru cercetare ştiinţifică.

 

Rep.: Deci aţi refuzat orice ofertă de a lucra în zona diplomatică...

A.M.: Nu doar diplomatică, au fost şi alte oferte mai puternice decât cea diplomatică, dar vreau să folosesc libertatea mea de a face cercetare.

 

Rep.: Ce oferte aţi primit?

A.M.: Mai multe, acum... pot să spună cei care le-au făcut.

 

Rep.: Măcar una sau două...

A.M.: Ei, erau mai multe institute puse în joc, chiar ministere, dar am spus că nu agreez şi mă retrag în sfera proprie.

 

Rep.: Regretaţi că aţi acceptat postul de ministru de Externe?

A.M.: Nu, deloc, deloc, deloc, nici vorbă! Mi-am făcut datoria, plec cu conştiinţa curată!

 

Rep.: În cât timp estimaţi că poate fi reparată imaginea României în lume?

A.M.: Până ieri, când s-au făcut aceste noi aventuri, credeam că în trei luni. Acum va dura mai mult!

 
Andrei Marga, intervievat de Cosmin Ruscior, despre demiterea sa de la Externe, în urma remanierii Guvernului