Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Andrei Marga vrea să relanseze relaţiile cu Franţa

andrei-marga.jpg

Andrei Marga vrea să relanseze relaţiile cu Franţa

România vrea să relanseze relaţiile cu Franţa, în contextul în care la Paris s-a instalat o nouă administraţie. Există două dimensiuni ce ar putea fi valorificate mai bine: cea culturalo-lingvistică şi cea economică. Anunţul a fost făcut de ministrul român de Externe, Andrei Marga, în conferinţa de presă de joi.

Noul şef al diplomaţiei române a identificat deja două dimensiuni importante. Prima ar fi dimensiunea culturală şi lingvistică. România vrea să promoveze francofonia la un nivel mai amplu, iar acest lucru trebuie să înceapă de la învăţământul din România.

„Solidaritatea Franţei, probată de atâtea ori în istoria recentă, rămâne foarte importantă pentru România”, a explicat ministrul român.

România ar putea şi să-şi îmbine eforturile cu ale Franţei în mediul academic şi să se reconecteze la dezbaterile ce au loc în Hexagon. De pildă, dezbaterii privind rolul naţiunii în statul modern, privind rolul statului social, spune ministrul de Externe român.

„Nu este vorba de a imita Parisul, nu cere nimeni asta şi nici nu mai e posibil”, crede Andrei Marga.

Cealaltă dimensiune pe care trebuie să evolueze axa Bucureşti-Paris este cea economică.  „Vom intra neîntârziat într-o cooperare desfăşurată cu noua administraţie condusă de preşedintele Francois Hollande, cu scopul imediat de  a continua şi amplifica investiţiile franceze în România, în industrie, sistemul bancar, energie ori educaţie”, spune şeful diplomaţiei române.