Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Andronescu se opune asumării răspunderii pe legile Educaţiei

Legile Educaţiei trebuie supuse dezbaterii publice şi a Parlamentului. Declaraţia a fost făcută joi, 30 iulie, de către ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Ea se opune practic asumării răspunderii Guvernului pe acest pachet legislativ. Ecaterina Andronescu vrea ca până pe 14 august să se finalizeze discuţiile cu sindicatele, pentru găsirea celei mai bune formule de pachet legislativ.

Legile Educaţiei trebuie supuse dezbaterii publice şi a Parlamentului. Declaraţia a fost făcută joi, 30 iulie, de către ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu (audio). Ea se opune practic asumării răspunderii Guvernului pe acest pachet legislativ.

Ecaterina Andronescu vrea ca până pe 14 august să se finalizeze discuţiile cu sindicatele, pentru găsirea celei mai bune formule de pachet legislativ.

Întrebată de reporteri dacă Guvernul trebuie să-şi asume răspunderea pentru legile Educaţiei, ministrul învăţământului răspunde că nu ştie dacă aceasta este "cea mai bună formulă".

"Cred că legile Educaţiei trebuie suspuse dezbaterii publice extrem de competente şi de largi. Nu ştiu dacă asumarea răspunderii este cea ma bună formulă. Cred că trebuie dezbătut în Parlament. Dacă reuşim să ducem în Parlament legile la începutul sesiunii parlamentare ar fi cel mai potrivit", spune Ecaterina Andronescu.

"Parlamentul are menirea de a face legi, iar dezbaterea parlamentară poate să aducă îmbunătăţiri pachetului legislativ. Legile Educaţiei trebuie să dea stabilitate sistemului, cel puţin pentru zece ani", declară ministrul Educaţiei.

Ecaterina Andronescu a participat joi la o întâlnire cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din Educaţie. Ea susţine că obiectivul său este ca pachetul de legi din domeniu să mulţumească pe toată lumea.

"Nu avem orgolii de a face o lege a cuiva a sau a altcuiva, este normal să facem o lege pentru Educatie, care să permită modernizaea sistemului şi gestionarea sistemului normal. Eu nu cred că trebuie sa vorbim de pachetul X sau Y, ci despre o lege în care să fie curpinse cele mai valoroase idei. Am adus toate variantele posibile şi din ele o vom alege pe cea mai bună", conchide Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educaţiei s-a mai întâlnit şi marţi cu sindicaliştii din învăţământ. Cele două părţi au discutat atât despre legile învăţământului, cât şi despre reducerea cu 4% a posturilor din sistem.

Participanţii la discuţii au fost de acord că este nevoie de un cod al Educaţiei, nu de pachete de legi cu nume de miniştri.

Ecaterina Andronescu, despre asumarea răspunderii