Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Angela Merkel îi "curtează" pe tinerii spanioli

merkel-angela-poza-reuters-mana-gura.jpg

Cancelarul german, Angela Merkel (Foto : Reuters)

În ajunul Consiliului European de vineri, 4 februarie, cancelarul german, Angela Merkel soseşte joi la Madrid, pentru al XXIII-lea summit bilateral germano-spaniol. Subiectele pe care le va aborda împreună cu şeful Guvernului spaniol sunt variate. Unul atrage însă cel mai mult atenţia comentatorilor.

Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea

Cancelarul german vine în Spania cu un teanc de oferte de muncă în valiză. Dorinţa Angelei Merkel de a propune tinerilor să ia în serios ofertele de muncă germane este subiectul preferat al presei iberice.

Să fii tânăr licenţiat şi să cunoşti germana sau engleza sunt cele două minime condiţii pentru a putea să ocupi unul dintre cele aproape opt sute de mii de locuri de muncă vacante.

Situaţia seamănă în mod dramatic cu cea din anii '60, când tinerii spanioli îşi căutau de muncă în Germania, iar oferta cancelarului Angela Merkel nu este lipsită de realism, dacă ne gândim la cele peste patru milioane de şomeri spanioli, care reprezintă circa 20% din populaţia activă şi la cele 50 de procente de tineri sub 25 de ani, care nu îşi găsesc un loc de muncă.

Propunerea a stârnit mult interes în rândul tinerilor spanioli şi atitudini polemice din partea analiştilor. Ideea este pe de o parte salutată ca fiind o soluţie la rata ridicată a şomajului, iar pe de altă parte, criticată pentru aşa-numitul furt de inteligenţă.

Dincolo de interesul stârnit de această temă, care nu se ştie dacă va fi dezbătută oficial în cadrul întâlnirii, subiectele cele mai importante pe agenda celui de-al XXIII-lea summit germano-spaniol sunt : stabilitatea euro şi problema deficitului bugetar, situaţia din nordul Africii, dezvoltarea surselor de energie nepoluantă, precum şi pregatirea întâlnirii celor 27, care va avea loc în martie.

Cancelarul Angela Merkel va fi însoţit de şase membri ai Cabinetului german. O curiozitate a acestui summit va fi prezenţa liderilor principalelor centrale sindicale, atât din Spania, cât şi din Germania, care vor participa la discuţiile legate de libera circulaţie a forţei de muncă.