Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Angela Merkel pledează pentru mediu în SUA

Cancelarul german, Angela Merkel efectuează o vizită în Statele Unite. Ea va fi primită de preşedintele Barack Obama şi va ţine un discurs solemn în faţa Congresului american, discurs axat pe tema climatului. Angela Merkel este într-adevăr o militantă ecologistă redutabilă, dar lucidă, întrucât ştie că nimic pe planetă nu se va putea face fără o iniţiativă serioasă din partea americanilor.

Cancelarul german, Angela Merkel efectuează o vizită în Statele Unite. Ea va fi primită de preşedintele Barack Obama şi va ţine un discurs solemn în faţa Congresului american, discurs axat pe tema climatului.

Angela Merkel este într-adevăr o militantă ecologistă redutabilă, dar lucidă, întrucât ştie că nimic pe planetă nu se va putea face fără o iniţiativă serioasă din partea americanilor.

În 2007, Angela Merkel a insistat atât de mult pe lângă preşedintele american de atunci, George Bush, să se angajeze în lupta împotriva încălzirii atmosferei încât mediile de informare au botezat-o "Cancelara Climat".

Cu Barak Obama îi va fi poate ceva mai uşor, dar nu trebuie uitat că şi Congresul american trebuie convins. Discursul ei în faţa celor două camere ale Congresului este unul cu mare încărcătură simbolică, dacă ne gândim că intervine cu câteva zile înainte de aniversarea a 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului.

Ultima oară când un cancelar german a mai avut această onoare, de a se adresa Senatului si Camerei Reprezentanţilor a fost în 1957, la ora aceea Germania fiind reprezentată de Konrad Adenauer.

În discuţiile sale cu Barack Obama, Angela Merkel va mai aborda subiecte legate de Afganistan şi dosarul nuclear iranian.

Angela Merkel şi-a prefaţat vizita declarând că se duce în America la "adevăraţi prieteni", care au contribuit cu mult entuziasm şi afecţiune la procesul de reunificare a celor două Germanii.

 
Matei Vişniec, despre vizita Angelei Merkel în SUA.