Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Angela Merkel rămâne cancelar, dar schimbă partenerul

merkel-angela-frank-walter-steinmeier-poza-afp-20090928105336.jpg

Angela Merkel şi Frank - Walter Steinmeier, liderul social-democrat (Foto : AFP / Macdougall)

Preşedintele Uniunii Creştin Democrate Angela Merkel rămâne şeful Executivului federal german, însă într-o altă formulă guvernamentală, transmite corespondentul RFI la Berlin, William Totok. În următorii patru ani, Germania va avea o coaliţie creştin - democrat liberală. Asta în pofida faptului că Uniunea Creştin Democrată a obţinut cel mai slab rezultat din istoria republicii federale.

Preşedintele Uniunii Creştin Democrate Angela Merkel rămâne şeful Executivului federal german, însă într-o altă formulă guvernamentală, transmite corespondentul RFI la Berlin, William Totok.

În următorii patru ani, Germania va avea o coaliţie creştin - democrat liberală. Asta în pofida faptului că Uniunea Creştin Democrată a obţinut cel mai slab rezultat din istoria republicii federale.

Pentru creştin democraţi au votat 33,6% dintre cei chemaţi la urne. Partidul Liberal a înregistrat un rezultat record, obţinând 14,7 procente.

Ecologiştii, respectiv post-comuniştii din aşa-numitul partid al stângii au obţinut de asemenea un spor semnificativ de voturi. Pentru post-comunişti au votat 12,6% din electorat, pentru ecologişti, 10,4%.

Partidul Social Democrat, care până acum a participat la guvernare a avut asemenea creştin-democraţilor o scădere istorică a numărului de susţinători. Pentru SPD a votat 23% din electorat.

Chiar dacă social - democraţii vor fi şi de acum încolo a doua forţă politică în Bundestag, adică în Parlamentul federal, ei vor avea de înfruntat un concurent care şi-a consolidat poziţia în cadrul constelaţiei politicii actuale germane.

Este vorba despre post-comunişti. Până în prezent, social-democraţii au refuzat la nivel federal orice alianţă cu post-comuniştii.

Noile împrejurări ar putea să-i determine pe social-democraţi să schimbe această tactică şi să caute o apropiere.

 
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok, despre alegerile din Germania.