Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Angela Merkel: "Terorismul internaţional încă nu a fost învins"

Moartea lui Osama bin Laden, liderul reţelei teroriste al-Qaida, primită cu satisfacţie şi cu îngrijorare în Germania. Mai mulţi politicieni avertizează faţă de o creştere a pericolului terorist şi faţă de acţiuni de răzbunare puse la cale de simpatizanţi ai lui bin Laden. 

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

Şefa guvernului federal german, Angela Merkel, a reacţionat pozitiv la aflarea ştirii despre moartea lui Osama bin Laden. Într-un mesaj scris, dat publicităţii de către purtătorul de cuvînt al guvernului, Seibert, Angela Merkel a calificat acţiunea contra şefului al-Qaida drept o lovitură decisivă dată terorismului internaţional. Prin eliminarea lui Osama bin Laden, avertizează Angela Merkel, terorismul internaţional încă nu a fost învins.

După uciderea celui mai căutat terorist din lume, în Germania cresc temerile privind eventuale acţiuni ale unor islamişti. Ministrul german de externe, Guido Westerwelle a avertizat faţă de posibilitatea unor „contrareacţii“.

Într-un interviu acordat postului de radio public din Bavaria (BR) Westerwelle a declarat că Germania, ca stat democratic, trebuie să facă faţă provocărilor teroriste şi, în acelaşi timp, să combată cu toată fermitatea acţiuni violente. La Berlin, Westerwelle a calificat în faţa presei vestea morţii lui bin Laden ca o „ştire foarte bună“, adăugînd:

„Osama bin Laden a fost unul dintre cei mai brutali terorişti din lume. Acesta este responsabil pentru moartea a mii de oameni nevinovaţi. Astăzi e o zi bună pentru toţi cei care împărtăşesc opiniile noastre că o democraţie viabilă trebuie să combată terorismul - care a ameninţat şi ameninţă cetăţenii noştri.

Între timp, Ministerul german de externe avertizează faţă de acţiuni de răzbunare îndreptate împotriva unor cetăţeni occidentali şi contra unor instituţii vestice. În avertismentul dat publicităţii pe internet, ministerul se referă la clădiri simbolice care ar putea deveni ţinta unor atacuri ca, de pildă, parlamentul, guvernul sau gări.

Riscurile diferă de la ţară la ţară. Ministerul de externe recomandă, de asemenea, cetăţenilor germani de a renunţa la călătorii în Afganistan, Pakistan, Yemen, Siria şi Libia.

Ministrul german de interne Hans Peter Friedrich, a declarat azi dimineaţă la München, înainte de a pleca într-o vizită în Statele Unite, că moartea lui bin Laden este o dovadă pentru victoria dreptăţii şi libertăţii. Este prea devreme de a jubila, a spus acelaşi ministru. În ultimul deceniu a fost creată o reţea teroristă care nu a dispărut odată cu eliminarea teroristului şef:

 „Trebuie să ne fie limpede că celule teroriste care acţionează în Europa şi în altă parte duc o existenţă proprie. Asta înseamnă că în Germania şi în Europa există în continuare un nivel ridicat de pericol terorist.“  

 Deocamdată nu există indicii concrete pentru un atac terorist, a mai precizat ministrul german de interne.

Un reprezentant al sindicatului poliţiştilor, în schimb, crede că prin moartea lui bin Laden riscurile unor acţiuni teroriste au crescut.

O părere similară a exprimat şi preşedintele comisiei parlamentare pentru probleme interne, Wolfgang Bosbach. Într-un interviu acordat postului naţional de radio, Bosbach a vorbit despre menţinerea aceluiaşi grad de pericol terorist, neschimbat de moartea şefului al-Qaida.

În interviul amintit Bosbach s-a referit în mod expres la arestarea a trei persoane la sfîrşitul săptămînii trecute. Aceste persoane au pregătit o bombă artizanală care urma să explodeze într-o zonă populată, probabil  la Düsseldorf:

 „În urma arestărilor din Düsseldorf şi a primelor cercetări efectuate, ştim că şi în Germania există celule teroriste care nu au în vizor anumite victime sau grupuri de victime. Cu mijloace modeste şi cu un risc redus, ele urmăresc să provoace moartea unui număr cît mai mare de oameni. Cine sunt victimele nu joacă niciun rol.“

O părere asemănătoare a exprimat şi preşedintele grupului social-democrat din Parlamentul European, Martin Schulz. In cercuri ale teroriştilor, a spus Schulz postului naţional de radio din Germania, moartea lui bin Laden este percepută ca o provocare.

Din pricina aceasta sunt de aşteptat acţiuni de răzbunare. Reţeaua teroristă al-Qaida poate acţiona şi fără bin Laden, deoarece funcţionează în baza unor structuri decentralizate.