Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Angela Merkel, vizită la Atena

merkel.jpg

REUTERS/Tobias Schwarz

Angela Merkel este aşteptată marţi la Atena pentru o vizită fulger, prima din 2007 încoace! O premieră deci de 5 ani încoace, ce merită a fi sublinată, mai ales că în Grecia această vizită a cancelarei germane este considerată un semn de destindere, menit să calmeze tensiunile din zona euro.

Pentru poliţiştii eleni deplasarea liderului german nu va fi însă deloc uşoară, sindicatele promiţând o serie de greve şi manifestaţii pentru a o întâmpina pe Angela Merkel. 

Guvernul de la Atena a salutat iniţiativa încă de vineri, când s-a oficializat deplasarea doamnei Angela Merkel. Echipa premierului liberal Antonis Samaras îşi pune mari speranţe în vizita cancelarului german, "e o vizită pozitivă, un mesaj de încredere, de solidaritate" spun oficialii eleni reamintind că ţara lor intră în al patrulea an consecutiv de austeritate bugetară.

Şi la Berlin vizita este prezentată ca un "sprijin" în favoarea premierului Samaras, guvernul german exprimându-şi chiar "respectul" faţă de reformele din Grecia. "Vrem ca Grecia să se stabilizeze în sânul zonei euro" spunea zilele trecute cancelaria germană confirmând astfel implicit dorinţa doamnei Merkel de a păstra Grecia în zona cu monedă unică.

Pentru observatori, venirea lui Merkel la Atena e privită ca o tentativă de a calma spiritele, unii chiar vorbesc de o vizită "curajoasă pe plan politic şi cu o simbolistică foarte mare" având în vedere că e vorba de prima vizită la Atena a liderei germane de când s-a declanşat criza din zona euro. Tensiunile dintre Atena şi Berlin atinseseră paroxismul acum un an când acum un an când fostul premier Georges Papandreou îi anunţase pe toţi colegii din grupul G20 că intenţionează să organzieze un referendum privind planul de austeritate cerut de Europa şi FMI. În aceaaşi epocă, o serie de responsabili germani şi nu dintre cei mai necunoscuţi pledau de partea lor pentru ieşirea Greciei din zona euro.

Lucrurile s-au schimbat însă între timp, doamna Merkel spune că "o ieşire a Greciei din zona euro ar avea consecinţe incalculabile". În plus, la putere la Atena a sosit un liberal care a ştiut s-o convingă pe conservatoarea germană de capacităţile sale de a reforma Grecia. Încrederea afişată de Merkel are însă şi un substrat politic intern pur german. Cu un an înaintea unor alegeri generale delicate în Germania, lidera de la Berlin nu are nevoie de spectrul unei ieşiri a Greciei din zona euro. Asta nu înseamnă însă că discuţiile eleno-germane de acum vor fi mai uşoare, avertizează însă analiştii.

Nu la fel de entuziaşti ca oficialii eleni sunt muncitorii, pensionarii şi şomerii greci care-i promit o zi agitată invitatei de la Berlin.

Trebuie ştiut că de când se agaţă de linia dură faţă de Grecia, cancelara germană nu numai că i-a exasperat pe manifestanţii greci dar ea a căpătat şi o poreclă la Atena şi anume "Doamna Nu". Unii ziarişti ai presei de scandal chiar au caricaturizat o  pe post de Hitler. Angela Merkel este deci o ţintă favorită a protestatarilor de la Atena iar pentru a face faţă manifestaţiilor, autorităţile au mobilizat aproape 7 mii de poliţişti.

Comandouri speciale, marines, ambarcaţiuni, elicoptere, trei ambulanţe - dispozitivul destinat acestei vizite a cancelarei germane este impresionat şi nemaivăzut din 1999 încoace, anul când a fost la Atena fostul preşedinte american Bill Clinton. Autorităţile au elaborat chiar şi un plan B, o sosire a doamnei Merkel pe mare, prin sudul Atenei, dacă manifestanţii perturbă prea tare traficul.

"Să vină cu propriul ei serviciu de ordine pentru că poliţiştii greci s-au săturat şi ei de austeritate" au propus liderii sindicali. Chiar dacă este prezentată de clasa politică de o manieră pozitivă, vizita fulger de nici şase ore a cancelarei germane este considerată de populaţie ca un afront, ca o provocare.