Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aniversarea lui Obama, strângere de fonduri pentru campania electorală

aniversarea-lui-obama-strangere-fonduri-campania-electorala.jpg

Barack Obama a transformat aniversarea de 50 de ani în strângere de fonduri pentru campania electorală

Preşedintele american Barack Obama şi-a transformat aniversarea împlinirii a 50 de ani în primul eveniment de strângere de fonduri pentru campania din 2012. El le-a spus simpatizanţilor săi că totul “începe acum”.

În discursul său, Obama a spus că alegerile viitoare vor fi “şi mai importante decât ultimele” în contextul divergenţelor profunde dintre republicani şi democraţi în ceea ce priveşte politicile economice.

Deja de la finele lui iunie, organizaţia “Obama pentru America” şi comitetul de conducere al democraţilor au strâns 86 de milioane de dolari. Ţinta de un miliard este încă departe, dar startul fulminant al strângerii de fonduri i-a surprins pe specialişti.

Joi, Barack Obama împlineşte 50 de ani şi prima doamnă, Michelle, încă îl consideră drăguţ pe soţul ei. În schimb, alegătorii nu au aceeaşi atitudine. Decisivă pentru victoria în alegeri va fi anul viitor situaţia de pe piaţa muncii. Măcar să existe perspective ale unei ameliorări – asta îşi doresc americanii. Iar Obama îşi doreşte de ziua lui nimic altceva decât “Jobs, Jobs, Jobs”.

Cu gândul la alegerile din 2012

Preşedintele a ajuns la momentul în care nu se mai poate preface că este tânăr. Are toate semnele masculine de îmbătrânire şi peste cinci ani, dacă ar trăi în Marea Britanie, ar putea chiar să înceapă să încaseze pensie privată.

Este momentul în care ne dăm seama că, dacă nu am reuşit ceva până la 50 de ani, şansele să mai reuşim scad dramatic. Vârsta de 50 de ani nu vine cu surle şi trâmbiţe, ci mai degrabă cu o liniştitoare senzaţie de înfrângere.

Obama este într-adevăr încă în formă, sănătos şi plin de vitalitate. Se mişcă pe terenul de baschet la fel ca la 30 de ani şi în 2012, probabil că va fi din nou cel mai tânăr candidat dintre toţi prezidenţiabilii. Dar la câte griji are Obama acum pe cap, rămâne de văzut cât de întunecat va fi acest moment pentru el.

Aniversare cu miros de eşec

Obama caută să regăsească energia pe care a avut-o în campania din 2008 aşa că s-a întors la Chicago unde a organizat şi o petrecere de ziua sa. De ce are nevoie să îşi regăsească energia?

Pentru că cei mai aprigi critici săi l-au acuzat că a fost slab şi lipsit de eficienţă în recenta criză a datoriei suverane. Şi pentru că rata de aprobare a politicii sale a scăzut recent la 40%, un record absolut negativ în cei trei ani de mandat al său.

În sala de banchete Aragon Ballroom, Obama i-a întâmpinat pe cântăreaţa Jennifer Hudson şi pe jazzmanul Herbie Hancock în faţa unui public de 2400 de persoane. Oaspeţii au plătit între 50 şi 35.800 de dolari pentru a participa la eveniment.

Este una din primele colecte pentru fondul de campanie de la care lumea se aşteaptă să depăşească cele 700 de milioane de dolari strânse pentru alegerile din 2008.

 
Laurenţiu Diaconu-Colintineanu despre aniversarea lui Barack Obama