Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Antonescu către CE: Legile României se fac în România şi nu se negociază în altă parte

Preşedintele interimar al României, Crin Antonescu, a dat vineri seară un răspuns curajos Comisiei Europene, după ce Executivul european i-a înmânat premierului Victor Ponta o listă cu cerinţe, astfel încât România să continue să respecte standardele europene. Antonescu a declarat la Palatul Cotroceni că legile României care, prin efectele Constituţiei, sunt ţinute să respecte toate angajamentele internaţionale pe care România le-a semnat se fac în România şi nu se negociază în altă parte.

Premierul Victor Ponta a primit de la CE o listă cu cerinţe, mai exact 11 cerinţe vizând respectarea statului de drept, independenţa justiţiei şi încrederea europeană.

Preşedintele interimar al României a declarat că premierul român nu a primit un astfel de act la Bruxelles.

Crin Antonescu a declarat că " preşedintele României, deplin sau interimar, nu primeşte ordine şi dispoziţii de la nimeni, cu excepţia Parlamentului în unele cazuri şi cu excepţia a poporului român atunci când el se pronunţă".

"S-a vorbit despre faptul că preşedintele Comisiei Europene i-ar fi spus domnului prim-ministru Ponta să-i spună preşedintelui României că n-are voie să schimbe oamenii din conducerea Parchetului, în fine, o listă, un «to do list» sau «to do not list». Vreau să fie încă o dată foarte limpede, preşedintele României, deplin sau interimar, nu primeşte ordine şi dispoziţii de la nimeni, cu excepţia Parlamentului în unele cazuri şi cu excepţia poporului român atunci când el se pronunţă", a spus Antonescu, menţionând că acesta este un lucru foarte clar pe care îl ştie orice democrat din toată lumea.

El a amintit că a spus în seara zilei în care a preluat mandatul de preşedinte interimar că nu vor fi schimbaţi şefii Parchetului general şi DNA.

"Ce am spus, asta fac", a adăugat el.

Totodată, preşedintele interimar, Crin Antonescu, a transmis un mesaj şi pentru preşedintele suspendat Traian Băsescu, prin care i-a cerut acestuia să dea "ordin oamenilor" săi "să înceteze defăimarea României" şi să accepte pentru că cetăţenii României îi vor hotărî soarta politică.

De asemenea, Antonescu a menţionat că a primit o scrisoare de la preşedintele suspendat Traian Băsescu şi a arătat că răspunsul la ceea ce întreabă acesta se găseşte în legislaţia în vigoare a României.