Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Anul 2010 a adus schimbări esențiale în SUA

Victoria republicanilor în alegerile din noiembrie a fost copleșitoare. În Senat au câștigat zece fotolii, reducând diferența față de democrați la patru, iar în Cameră sunt majoritari, 242 la 193, o răsturnare fără precedent a raportului de forțe în comparație cu trecuta legislatură, unde erau dominați, 255 la 179.

Corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor

Conjuctura a fost neobișnuită : o criză economică profundă, un Parlament incredibl de arogant, ignorând voința populară, un cadru normativ din ce în ce mai restrictiv. Toți acești factori au stârnit electoratul. În noua legislatură vom avea o majoritate republicană în Cameră, gata să diminueze cheltuielile statale, speranța fiind că asta va duce la un reviriment economic și la reducerea birocrației”, consideră comentatorul Ed Morrissey.

Această agendă a fost impusă de extrema dreaptă a partidului, care a știut să exploateze nemulțumirea populară. O treime dintre deputații republicani sunt la primul mandat. Dintre ei, 40 reprezintă marja extremă, anti-etatistă, care se concentrează asupra reducerii deficitului bugetar și ratei somajului, aceasta din urmă, prin stimulente fiscale.

Presiunea dinspre dreapta complică misiunea vechii gărzi, care păstrează șefia comitetelor cheie și care trebuie să dea dovadă de flexibilitate și pragmatism în raporturile cu minoritatea parlamentară și cu un președinte care stăpânește la perfecție arta compromisului. Experiența din 1994 a partidului o dictează. Atunci, o victorie categorică și-a pierdut repede lustrul, când spiritul practic a făcut loc fanatismului ideologic. A urmat victoria lui Bill Clinton în 1996 și ascensiunea democraților în Parlament. Actuala conducere nu vrea să repete istoria.

Sperăm că președintele Obama va respecta voința populară și va schimba direcția. Dacă este dispus să facă acest lucru, suntem gata să cooperăm. Să fie clar însă că noua majoritate va adopta o poziție principială, zăgăzuind autoritatea Washingtonului și promovând ideea unui stat federal mai responsabil și mai puțin costisitor”, promitea în seara victoriei noul președinte al Camerei, John Boehner, om al marilor grupuri de interese, ales pentru prima oară în 1991.

Primul test al coeziunii republicanilor va surveni îndată după Anul Nou, când începe dezbaterea privind ridicarea plafonului datoriei statale, aflat acum la 14,2 mii de miliarde. În legislatura care a început în 1994 republicanii au jucat greșit, paralizând instituțiile statului și pierzând în dauna președintelui Clinton o complicată partidă de șah politic.

Vestea proastă pentru republicani este că președintele Clinton este mentorul succesorului său. Coabitarea poate deveni cel mai frumos cadou de Anul Nou făcut președintelui Barack Obama, poziționat perfect în noua conjunctură, grație instinctului său centrist. Faptul s-a văzut clar în dosarul impozitării, unde șeful Executivului a cedat în privința prelungirii cu încă doi ani a ratei actuale pentru cei cu venituri mari, pentru a obține concesii republicane în alte privințe.  Opțiunile sunt limitate pentru republicani, prinși între idealismul nepractic al extremei drepte a partidului și pragmatismul Executivului. A legifera înseamnă a risca să fii cooptat.

Majoritatea republicană riscă să-și piardă puritatea ideologică și odată cu ea, noua rundă electorală, prezidențialele din 2012.