Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Apărarea bulgară, surprinsă de fantoma comunismului

Fantoma comunismului continuă să bîntuie în Bulgaria sub diverse forme, inclusiv cea a noilor revelaţii privind foşti colaboratori ai sistemului dar care poartă astăzi uniforme cu galoane strălucitoare şi cu responsabilităţi importante. Într-un nou episod, peste 140 de oficiali din ministerul apărării de la Sofia au fost deconspiraţi ca foşti securişti.

Ministrul apărării a anunţat că toţi aceştia trebuie să elibereze posturile. Majoritatea a activitat în contraspionaj şi spionajul militar. Câţiva ocupă acum posturi de ataşaţi militari inclusive în ţări membre NATO:

Numele celor peste 140 de oficiali din cadrul Ministerului Apărării a fost făcut public acum de comisia bulgară pentru studierea dosarelor fostei Securităţi . Potrivit comisiei, cei vizaţi au fost agenţi sau colaboratori ai fostei Securităţi comuniste a Statului (DS).

Prin aceste noi dezvăluiri, Ministerul Apărării ocupă locul trei la capitolul instituţii care găzduiesc foşti agenţi de Securitate. Pe primul loc se află Ministerul de Interne, urmat de Ministerul Afacerilor Externe.

Ministrul apărării a anunţat că, pe viitor, toţi cei care doresc o funcţie de conducere în minister trebuie să-şi dea acordul de a fi verificaţi de Comisia care se ocupă de dosarele fostei Securităţi.