Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Apel la solidaritate pentru Grecia

atena.jpg

Austeritate la Atena. © Getty Images/Milos Bicanski

"Europa unită este un vis, austeritatea şi respingerea imigrantului sunt un coşmar". Sub acest titlu ziarul Le Monde publică un apel la solidaritate cu poporul grec. Textul a fost semnat déja de personalităţi şi intelectuali de prim rang.

Printre semnatarii apeului se numără polonezul Adam Michnik, istoric şi fost membru al sindicatului Solidarnosc, scriitorul si laureatul premiului Nobel pentru pace Elie Wiesel, dramaturgul italian Dario Fo, laureat al premiului Nobel pentru literatură, fostul ministru francez de externe Bernard Kouchner dar şi de profesorul român Daniel Barbu.

Semnatarii au fost stupefiaţi de intrarea în parlamentul grec, în urma alegerilor din 6 mai, a partidului neonazist "Zori aurii". Reapariţia ideologiei naziste nu se observă însă doar în Grecia, notează semnatarii articolului: în Letonia preşedintele ţării a sprijinit marşul foştilor SS, în Austria partidul extremei drepte FPÖ care trăieşte cu nostalgia celui de-al 3-lea Reich este favoritul viitoarelor alegeri, la Budapesta, Garda ungară terorizează evreii şi romii.

Resurgenţa aceasta a devenit posibilă graţie unei munci minuţioase orchestrată de partidele de extremă dreaptă de genul celui olandez "al libertăţii" condus de Geert Wilders. Un partid care a adoptat o strategie foarte abilă, discursul privind inegalitatea raselor a fost ascuns sub masca culturală a combaterii "islamizării Europei".

Profitând de criza economico-socială care favorizează găsirea cu orice preţ a unor ţapi ispăşitori dar care întăreşte de asemenea teama de un posibil declin al bătrânului continent, această strategie deci a fost extrem de eficientă.

Partide de extremă dreaptă, aşa-zis "dediabolizate", au sprijinit sau chiar au intrat în diverse coaliţii guvernamentale contribuind astfel la banalizarea discursului rasist şi antisemit în sânul societăţilor europene. În cele din urmă s-a pregătit terenul unor mişcări precum "Zori aurii" care pot de acum încolo conjuga succese electorale şi discursuri de ură.

În faţa acestei situaţii teribile care este întruchipată de intrarea în parlamentul de la Atena a deputaţilor neonazişti din "Zori aurii", semnatarii manifestului spun răspicat : Nu acceptăm ca în Grecia sau în orice altă ţară de pe continentul nostru, evrei, imigranţi, musulmani, romi sau negri să le fie frică pentru că sunt ceea ce sunt.

Cerem tuturor cetăţenilor, partidelor politice, sindicatelor, societăţii civile, intelectualilor şi artiştilor să se opună extremei drepte pentru a permite visului european să trăiască. Un vis al unui continent care s-a construit pe ruinele lăsate de nazism, un continent debarasat de rasism şi antisemitism.

Pentru ca acest vis să reînvie e nevoie repede să se renunte la două dogme. Mai întâi la dogma austerităţii care a provocat ravagii şi a făcut succesul partidelor populiste şi care nu propune tineretului european decât perspectiva unor sacrificii continue pentru a rambursa datoria ţărilor lor.

Dogma "Europei-fortăreaţă" trebuie apoi dată jos întrucât ea favorizează dezvoltarea discursului anti-imigranţi dar şi închiderea frontierelor, asta cu toate că Europa are nevoie de imigranţi pentru a-şi păstra sistemul de protecţie socială, unul din fundamentele identităţii europene postbelice.

Este primordial ca instituţiile europene să promoveze democraţia, progresul social, egalitatea între indivizi şi să-i apere pe cei împotriva cărora se indreaptă, din cauza crizei, violenţele rasiale şi sociale.