Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Apropierea Chişinăului de UE este periclitată

constantinescu-emil-prim-plan-bun-20101129100544.jpg

Emil Constantinescu se declară consternat de rezultatele alegerilor parlamentare din Republica Moldova.

Această părere a fost exprimată la RFI de fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu. El se arată "consternat", pe de altă parte, din cauza diferenţelor masive dintre exit-poll-uri şi rezultatele parţiale. Primele dădeau câştigător PLDM-ul premierului Vlad Filat, în timp ce parţialele plasează pe primul loc PCRM-ul.

Fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu (audio) spune la RFI că apropierea Republicii Moldova de Bruxelles este periclitată, după alegerile parlamentare anticipate de duminică, 28 noiembrie.

Fostul şef al statului se arată "consternat", pe de altă parte, din cauza diferenţelor masive dintre exit-poll-uri şi rezultatele parţiale. Primele dădeau câştigător PLDM-ul premierului Vlad Filat, în timp ce parţialele plasează pe primul loc PCRM-ul.

E.C. : Sunt consternat ! Cu totul altfel arătau exit-poll-urile, cu totul altfel erau perspectivele Moldovei, altfel se arătau stabilitatea guvernamentală şi chiar posibilitatea de a alege un preşedinte.

Rep : Vă aşteptaţi ca un partid să trădeze Alianţa pentru Integrare Europeană şi să facă o alianţă cu PCRM ?

E.C. : Ar fi foarte grav dacă s-ar întâmpla acest lucru, asta ar însemna din nou supremaţia comuniştilor. Sper să nu se întâmple. Defecţiuni ar putea să apară în zona partidului lui Lupu (Partidul Democrat - n.r.), dar aceasta ar fi catastrofală pentru perspectivele de integrare europeană ale Moldovei şi bineînţeles pentru relaţia cu România.

Rep : Ce credeţi că se va întâmpla mai departe în Republica Moldova ?

E.C. : Probabil, vor trebui organizate din nou alegeri parlamentare, lucru care va bloca investiţiile, pentru că nu va putea să fie ales un preşedinte. Este un semnal rău, pentru că foarte mulţi investitori au aşteptat aceste alegeri, pentru a se extinde în Republica Moldova. În acelaşi timp, în România trebuia să aibă loc o serie de acţiuni, pentru integrare economică, într-o primă parte. Mie îmi este greu să înţeleg de ce în România se importă produse alimentare şi agricole din Spania sau din ţări foarte îndepărtate şi nu se importă din Moldova, unde preţul este mai scăzut şi produsele sunt de calitate.

Rep : Credeţi că apropierea Chişinăului de Uniunea Europeană este acum periclitată ?

E.C. : Da, sigur că da. Pentru că este o zonă instabilă, pe care nu te poţi baza. Dacă ar fi fost o majoritate clară a forţelor pro-europene, atunci, sigur, procesul se putea accelera. În această situaţie, care prelungeşte o instabilitate va exista o rezervă.

 
Emil Constantinescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre alegerile din Republica Moldova.