Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Arabia Saudită, posibilă soluţie pentru Bahrain

bahrain-reuters-hamad-i-mohammed.jpg

Proteste în Bahrain (Foto : Reuters / Hamad I Mohammed)

Poliţia din Bahrain a ales maniera forte, pentru a-i dispersa pe manifestanţii care cereau schimbarea de regim în acest mic regat din Golful Persic. Intervenţia forţelor de ordine în capitala Manama s-a soldat cu cel puţin trei morţi şi două sute de răniţi.

La Washington, secretarul american de Stat a telefonat omologul său din Bahrain, pentru a-şi exprima preocuparea. Hillary Clinton a spus că autorii violenţelor trebuie să fie pedepsiţi.

Marc Valeri este profesor de ştiinţe politice la universitatea britanică Exeter. El explică situaţia complexă din acest regat musulman : "Familia regală dispune de o marjă de manevră foarte mică, dar are şi soluţia situaţiei în mâinile ei. Dispune de o marjă de manevră mică, pentru că aparţine minorităţii sunite, care nu reprezintă decât cel mult o treime din populaţie, deci nu are aliaţi politici importanţi şi nu se poate bizui decât pe marile familii de oameni de afaceri şi pe saudiţii care s-au instalat în Bahrain, la începutul secolului trecut".

Bahrain

Marc Valeri, profesor la Universitatea Exeter

AscultăDownload

"În acelaşi timp, familia regală are cheia, are soluţia pentru a ieşi din criză, pentru că se poate bizui pe sprijinul necondiţionat al Arabiei Saudite, o ţară care veghează atent la tot ce se întâmplă în Bahrain", continuă el.

"Nu trebuie uitat că provincia saudită orientală este şi ea populată cu şiiţi, este şi provincia care dispune de cele mai mari resurse petroliere. Cu alte cuvinte, tot ce-ar putea destabiliza Bahrainul ar putea avea consecinţe şi asupra Arabiei Saudite şi a contextului intern de acolo", conchide expertul.